- Alternative de tratament pentru tulburarea de stres post-traumatic - August 22, 2023
- Toate cele 150 de simptome ale anxietatii - December 19, 2022
- Legătura dintre consumul de cafea la pacienții cu anxietate și depresie - December 19, 2022
Te simți de parcă ești pe cale sa cedezi în orice moment?
Chiar dacă dormi, te trezești și mai obosit/ă decât înainte să te bagi la somn?
Durerile de cap sunt constante, iar nivelul stresului crește?
Acestea sunt doar câteva dintre efectele negative pe care stresul continuu și oboseala le au asupra organismului, dar și a psihicului. Pentru a-ți îmbunătăți atât starea fizică, cât și cea psihică, trebuie să faci câteva demersuri pentru a scăpa de stres și oboseală.
Cum ne influențează stresul și oboseala viața?
Stresul puternic, numit si PTSD nu numai că scad calitatea vieții, dar ne și împiedică să ne desfășurăm normal în viața de zi cu zi.
În primul rând, vei observa o scădere a funcțiilor psihice de bază, precum: atenția, memoria, capacitatea de a lua decizii clare și raționale, scăderea randamentului, lipsa imaginației și degradarea calității activității.
Noi am făcut o listă cu cele mai comune boli cauzate de stres și oboseală, și efectele asupra organismului uman.
De altfel, stresul puternic și oboseala constantă ne fac să avem stări de tristețe prelungită, gânduri negative, lipsă de motivație etc. Aceste lucruri bineînțeles că atrag după ele stări de neliniște fără o bază solidă, temeri nefondate și nervozitate excesivă. Oboseala crează tulburări ale somnului dar și ale capacității de lucru și de concentrare.
Toate aceste lucruri se vor continua la nesfârșit dacă nu luăm atitudine la momentul potrivit. Este important să conștientizezi că nu este doar o perioadă în care ai stările acestea, ci va deveni un adevărat stil de viață dacă nu încep să te vindeci.
Efectele stresului și ale oboselii te vor limita atât în ceea ce privește realizările profesionale dar și cele personale, vei deveni o persoană neplăcută și recalcitrantă, iar cei din jur te vor evita. De aceea este important să-ți dai seama că te confrunți cu o problemă și să ceri ajutor unui specialist.
Principalele Cauze
Zilnic ne confruntăm cu diferite întâmplări și situații care ne solicită mai mult sau mai puțin.
Aceste situații, indiferent de intensitatea lor, pot deveni factori stresanți. Dacă o întâmplare sau situație devine sau nu un factor stresant ține doar de nivelul de vulnerabilitate al fiecărei persoane.
Iată care sunt principalele cauze ale stresului:
- Evenimentele/Catastrofele imposibil de controlat. Evenimentele de acest fel sunt imprevizibile și nu pot fi controlate de noi. Printre aceste evenimente/catastrofe se numără situațiile precum: dezastrele naturale sau ecologice ( poluare, incendii, cutremure, inundații etc.); războaiele, manifestările sociale violente, atacurile teroriste etc.
- Micile probleme de zi cu zi. Acestea reprezintă adevărați factorii stresanți mai ales pentru persoanele care au o stare psihică deja destul de degradată. Din exterior pot părea întâmplări minore, însă pentru cineva care deja stă prost cu nervii, reprezintă adevărate coșmaruri. Astfel de probleme sunt: diverse întâlniri cu persoane care ne displac, ambuteiaje în trafic, conflicte în trafic/la job/în familie, etc.
- Etapele de tranziție ale vieții. Diferitele evenimente ale vieții prin care trecem cu toții reprezintă pentru unele persoane motive de stres intens. Fie că este vorba de căsătorie, nașterea unui copil, începerea facultății sau a diferitelor etape școlare, sau de moartea cuiva drag, Fiecare persoană reacționează în propriul mod.
Oboseala are și ea numeroase cauze datorită cărora se manifestă. Uneori în spatele oboselii stau boli. Iată care sunt posibilele cauze pentru care ne simțim obosiți:
- Lipsa somnului. Un program de somn necorespunzător, atât la copii cât și adulții, poate induce oboseala cronică, dar și sensibilizarea organismului. Este esențial să avem un program de somn pe care să-l respectăm. Timpul recomandat este de 7-8 ore pe noapte.
- Atunci când este combinat cu oboseala, stresul crează tulburări de somn, dar și tulburări alimentare.
- Alimentația necorespunzătoare. Alimentația insuficientă determină dezvoltarea hipoglicemiei nocturne, care ne face să resimțim oboseala diurnă. Pentru a evita acest lucru, îți poți stabili un orar corect al meselor.
- Insuficiența cardiacă. Această afecțiune a inimii se manifestă prin astenie fizică sau oboseală. Pentru a te asigura că nu te confrunți cu această boală a inimii, fă o vizită unui cardiolog.
- Favorizează scăderea debitului cardiac și a activității organelor vitale, acest lucru determinând oboseala. În plus, dezvoltă și tulburări de metabolism celular.
- Bolile pulmonare. Deoarece afecțiunile pulmonare afectează oxigenarea organismului, acestea induc oboseala. Senzația de oboseală datorată acestor afecțiuni, poate fi redusă prin renunțarea la fumat și tratarea corectă a bolilor pulmonare.
- Diabetul zaharat. Oboseala este indusă în special atunci când ne confruntăm cu diabetul dezechilibrat. Aceasta poate fi redusă dacă glicemia este menținută la valori optime, iar diabetul este tratat corespunzător.
Ce tratamente putem folosi în caz de stres puternic și oboseală
Dacă te simți de parcă nu vei putea scăpa niciodată de stres și oboseală, nici măcar după câteva ore bune de somn, nu e cazul să-ți pierzi speranța!
Cu soluția potrivită pentru tine vei avea parte de rezultatele dorite. Pe lângă faptul că trebuie să-ți stabilești o serie de taskuri realizabile în fiecare zi, care să nu te epuizeze și pe care să le organizezi în așa fel încât să-ți mai rămână și timp pentru tine, poți folosi una dintre următoarele două variante de tratament al stresului:
1. Antidepresivele
Tratamentul cu antidepresive este recomandat să fie prescris de un specialist. Acestea reduc stările de tristețe induse de stres, și mai ales, te fac să capeți o stare generală plăcută, deoarece acționează la nivelul creierului.
2. Pastilele antidepresive naturale
Si acestea sunt o variantâ recomandată atunci când ne confruntăm cu stres puternic sau cu oboseală cronică. Acest tip de pastile ne liniștesc, ne ajută să avem un somn odihnitor și reduc stresul. Sunt naturale și nu creează dependență.
Alte sfaturi care te pot ajuta
Stresul și oboseala constantă pot fi reduse treptat, cu ajutorul unor pași mici. Dacă și tu îti dorești să elimini stresul și oboseala din viața ta, ține cont și de aceste sfaturi, cu siguranță te vor ajuta!
- Bea multă apă. Hidratarea este extrem de importantă. Pe lângă faptul că ajută la funcționarea optimă a organelor, îmbunătățește concentrarea și are uneori chiar un efect revitalizant.Chiar dacă acest lucru sună ușor banal, legătura dintre apă și reducerea stresului a fost dovedită științific, studiile au arătat faptul că deshidratarea poate crește nivelul de cortizon – hormon ce produce stresul. (1)
- Încearcă să te pui în pat la aceeași oră. O rutină corespunzătoare a somnului te va ajuta să te menții odihnit/ă și să reduci oboseala și stresul. De asemenea, este important să dormi între 7 și 8 ore.
- Redu greutățile inutile cu care te confrunți. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să conștientizezi care sunt lucrurile utile pentru tine, și care nu. După ce faci acest lucru, elimină-le pe cele inutile care reprezentau factori stresanți și mai ales, consumatori de energie.Potrivit specialiștilor stresul joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea obezității, în special la persoanele cu o sensibilitate crescută la glucocorticoizi. (2)
- Fii atent la cofeină. Deși ai impresia că ai nevoie de cafea pentru a te trezi sau pentru a dobândi puțină energie, trebuie să știi că aceasta este mai mult un consumator de energie. Deoarece induce o stare falsă și în plus, creează dependență. Iar în lipsa ei, organismul trece printr-o stare de agitație.Datorită numeroaselor beneficii, efectele secundare ale cofeinei rămân tot mai puțin cunoscute de consumatori. Însă există o mulțime de studii potrivit cărora cofeina provoacă dureri de cap, anxietate, tensiune arterială, insomnie și nervozitate. (3)
Sursa:
1. Amanda Carlson, RD, director of performance nutrition, Athletes’ Performance, Phoenix.
2. van der Valk ES, Savas M, van Rossum EFC. Stress and Obesity: Are There More Susceptible Individuals?. Curr Obes Rep. 2018;7(2):193-203. doi:10.1007/s13679-018-0306-y
3. Land JD, Adcock RA, Williams RB, Kuhn CM. Caffeine effects on cardiovascular and neuroendocrine responses to acute psychosocial stress and their relationship to level of habitual caffeine consumption. Psychosom Med. 1990 May-Jun;52(3):320-36.
No comment yet, add your voice below!