- Alternative de tratament pentru tulburarea de stres post-traumatic - August 22, 2023
- Toate cele 150 de simptome ale anxietatii - December 19, 2022
- Legătura dintre consumul de cafea la pacienții cu anxietate și depresie - December 19, 2022
Nu! Nu poți muri dintr-un atac de panică!
O mulțime de persoane care se confruntă cu atacurile de panică au impresia că vor muri în timpul unuia.
Acest lucru este de înțeles, deoarece atunci când ne confruntăm cu un atac de panică, mai ales când își atinge apogeul, avem impresia că din clipă în clipă urmează să murim.
Se poate muri de la un atac de panică?
Respiri greu, inima parcă ți-a luat-o razna, te trec transpirațiile și simți că urmează să leșini.
Îți este cunoscut acest scenariu?
Atunci când te confrunți cu ele în timpul natal de panică, simptomele de acest fel te pot duce cu gândul la posibila pierdere a vieții, sau chiar a unor probleme medicale serioase.
Să ai impresia că vei muri din moment în moment în timpul unui atac de panică îți poate chiar intensifică simptomele, întărindu-ți temerile inițiale.
Este important să știi că un atac de panică NU te poate ucide, însă dacă acestea se întâmplă frecvent, pot duce la diverse complicații de sănătate.
Complicații de sănătate pe termen lung
Dacă și tu te confrunți cu atacuri de panică ce se manifestă extrem de des, este foarte posibil ca pe termen lung să te confrunți cu diverse probleme de sănătate care pot fi influențate de stres.
Principala afectată de atacurile de panică frecvente este inima.
Atacurile de panică nu pot provoca un atac de cord, însă stresul și anxietatea datorate acestora pot dezvolta boli coronariene.
Factorii de stres intens la care este supusă inima în timpul atacurilor de panică o fac ca în timp să devină din ce în ce mai sensibilă, acest lucru fiind o principală cauză a dezvoltării bolilor de inimă.
Cum să gestionezi atacurile de panică?
Deși atacurile de panică te fac să te simți de parcă te afli într-o situație disperată, este necesar să conștientizezi faptul că nu există nimic în jurul tău care să-ți provoace acea teamă intensă.
Frica este cea care provoacă reacții exagerate, atât în ceea ce privește corpul, cât și creierul. Nu va fi ușor de la început să faci față atacurilor de panică, dar exersând și având răbdare vei reuși să-ți îmbunătățești condiția.
Nu te lăsa descurajat, sănătatea ta este în joc!
Este esențial să reduci atacurile de panică încă de când sunt într-un număr redus, pentru a evita situația în care acestea să ajungă să se producă de câteva ori pe zi.
Și chiar și atunci când acestea ajung să se producă într-un număr mai mare, nu-ți pierde speranța, te poți vindeca oricând de atacurile de panică. Iar dacă te vei lăsa descurajat și nu vei alege să te vindeci, te supui riscului extrem de ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare.
Iată câteva lucruri care te vor ajuta să faci față atacurilor de panică:
- Rămâi acolo unde ești. Dacă poți face acest lucru, este recomandat să rămâi pe loc, nu încerca să te deplasezi prea mult, deoarece acest lucru poate agrava atacul de panică.
- Controlează-ți respirația. Ți se poate întâmpla adesea să hiperventilezi în timpul unui atac de panică. Acest lucru poate agrava frica care deja îți străbate corpul. Pentru a reduce acest lucru, concentrează-te pe respirație, inspiră și expiră adânc.
- Încearcă să-ți distragi atenția. Există numeroase metode prin care să faci acest lucru. De exemplu, poți încerca să găsești cinci obiecte de aceeași culoare în jurul tău, să numeri câteva obiecte sferice sau pătrate, etc. Încearcă orice lucru care te-ar putea deconecta de la starea de tensiune în care te afli.
- Încurajează-te cu afirmații pozitive. Este o modalitate excepțională, chiar dacă nu crezi că îți poți reveni singur. Prin afirmații de genul: “ este okay, totul va trece“, “ este un episod trecător, lucrurile vor deveni mai bune imediat“ etc, îți poți îmbunătății considerabil starea, și te vei liniști.
Când să vorbești cu un doctor pentru atacuri de panică ?
Cea mai mare parte a cazurilor de persoane care se confruntă cu anxietatea, din care rezultă atacurile de panică, nu necesită asistență medicală.
Atunci când te confrunți cu atacuri de panică zilnice, este foarte probabil să simți nevoia de a consulta un medic, sau chiar de a suna la urgențe.
Dacă atacurile de panică sunt încă destul de rare, este cazul să consulți un medic care să-ți ofere un tratament potrivit ție, pentru că există riscul ca lucrurile să se agraveze, acționând încă de la început vei elimina acest risc.
De altfel, trebuie să știi și că, uneori anxietatea și atacurile de panică reprezintă semne timpurii ale dezvoltării bolilor cardiovasculare.
În plus, dacă te confrunți deja cu boli ale inimii, atacurile de panică îți pot înrăutăți afecțiune, așadar, este recomandat să vizitezi un medic specialist in atacuri de panică.
No comment yet, add your voice below!