Alexa Daniela Munteanu

Dacă iei în prezent medicamente antidepresive, este important să știi despre sindromul de sevraj antidepresiv.

Acesta este un set de simptome care pot apărea atunci când încetezi administrarea de medicamente antidepresive, simptome ce pot fi destul de severe.

În acest articol, vom discuta despre simptomele sevrajului la antidepresive, precum și despre cele mai bune modalități de a renunța la medicamente, fără apariția efectelor de sevraj.

Care sunt simptomele unui sevraj la antidepresiv?

Depresia este o afecțiune gravă care poate avea un impact semnificativ asupra vieții unei persoane.

Dacă te lupți cu depresia, poate fi dificil să faci față simptomelor unui sevraj al antidepresivelor.

Printre acestea se numără: amețeli, greață, anxietate, depresie, neliniște, iritabilitate, creșterea apetitului și pofta de zahăr sau carbohidrați, insomnie sau trezirea devreme dimineața cu senzație de oboseală, labilitate emoțională (schimbări rapide ale stării de spirit) și convulsii. (1)

Dacă prezenți oricare dintre aceste simptome în timp ce renunți la antidepresive, trebuie să știi că există diverse modalități de tratare a simptomelor de sevraj – de multe ori, simpla ajustare a nivelurilor de dozare va ajuta la ameliorarea acestora până la remisiune.

Sfaturi pentru a renunța la antidepresive

Deși poate fi dificil, renunțarea la antidepresive nu este imposibilă.

Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști se luptă cu depresia, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a renunța la antidepresive și pentru a vă îmbunătăți situația.

  • Renunță treptat la ele

Atunci când dorești să renunți la antidepresive, nu renunța de pe o zi pe alta. Încearcă să reduci treptat dozele, pentru a evita apariția simptomelor de sevraj.(2)

  • Urmărește-ți starea de spirit

Este important să menții o atitudine mentală pozitivă în timpul renunțării la antidepresive. Amintește-ți de ce ai ales antidepresivele în primul rând – a fost din cauza sentimentelor de disperare sau de lipsă de speranță?

Dacă da, amintește-ți că aceste sentimente vor dispărea și vor trece în cele din urmă. Nu uita că medicamentele nu vor rezolva totul de la sine, o stare de spirit pozitivă poate fi, de asemenea, benefică în această perioadă.

  • Încearcă un tratament antidepresiv natural

Există numeroase tratamente antidepresive pe baza din plante. Suplimente naturale precum ZenMaster, ginkgo biloba, omega-3, s-au dovedit a fi benefice în tratarea depresiei, anxietății, tulburărilor de somn, oboselii sau creșterea stării de spirit.

  • Ocupă-ți timpul liber

Găsește-ți diverse activități de care să te ocupi. Conectează-te cu prietenii sau membrii familiei. Petrecerea timpului împreună ajută la reducerea nivelului de stres, stimulează moralul și reduce simptomele depresiei atunci când este împărtășit în mod pozitiv.

  • Fii activ fizic

S-a demonstrat de nenumărate ori că activitatea fizică îmbunătățește starea de spirit, în special în cazul persoanelor deprimate, deoarece eliberează serotonină (o substanță chimică naturală responsabilă de fericire).

În plus, a fi activ în aer liber oferă unele beneficii suplimentare, cum ar fi reducerea nivelului de anxietate. Fă plimbări în jurul blocului, mergi pe bicicletă; joacă tenis, etc., sau orice altă activitate care îți pune corpul în mișcare.

Concluzie

Depresia este o afecțiune gravă, din care poate fi dificil să te recuperezi.

Pentru a ușura simptomele de sevraj al antidepresivelor, este important să știi cu ce te confrunți și să ai acces la un tratament eficient care să suplinească antidepresivele prescrise de medic.

Este important să ai răbdare atunci când renunți la antidepresive, deoarece simptomele de sevraj pot dura săptămâni sau chiar luni în unele cazuri.

Administrarea ZenMaster în combinație cu sfaturile de mai sus, funcționează foarte bine.

Reține că ZenMaster este un produs 100% natural, cu un mix de 17 ingrediente atent selecționate pentru a combatere problemele cauzate de stres, oboseală, anxietate, depresie si concentrare, simptome ce apar adesea în urma renunțării la medicamentele antidepresive prescrise de medicul specialist.


Sursa:
1. Read J, Williams J. Adverse Effects of Antidepressants Reported by a Large International Cohort: Emotional Blunting, Suicidality, and Withdrawal Effects. Curr Drug Saf. 2018;13(3):176-186. doi: 10.2174/1574886313666180605095130. PMID: 29866014.
2. Davies J, Read J. A systematic review into the incidence, severity and duration of antidepressant withdrawal effects: Are guidelines evidence-based? Addict Behav 2019;97:111–21. doi:10.1016/j.addbeh.2018.08.027.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *