Alexa Daniela Munteanu

Relația cu o persoană cu ADHD poate fi o provocare, dar nu trebuie să fie.

Există multe moduri de a aborda și gestiona relațiile cu persoanele cu ADHD.

În acest articol, îți vom prezenta câteva sfaturi despre cum să faci față ADHD-ului într-o relație și îți vom oferi câteva sfaturi despre cum să creezi o relație sănătoasă cu cineva care are această tulburare.

Înțelegerea ADHD-ului

Tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) este o afecțiune care afectează mulți adulți. Se caracterizează prin probleme de concentrare, atenție și hiperactivitate. ADHD poate provoca perturbări grave în viața de zi cu zi, în activitatea de la job și în interacțiunile sociale.

Cel mai frecvent semn sau simptom al ADHD este dificultatea de a fi atent. Adulții cu ADHD pot avea probleme în a sta nemișcați pentru perioade lungi de timp, alergând de la o activitate la alta fără să finalizeze nimic important sau neputând să se concentreze asupra sarcinilor în timpul unor activități precum treburile casnice.

Deși ADHD-ul poate fi tratat, există încă o mulțime de mituri despre persoanele cu ADHD. Unii oameni cred că această tulburare se referă doar la impulsivitate și hiperactivitate.

Alții cred că persoanele cu ADHD nu-și pot controla emoțiile. Cu toate acestea, realitatea este mult diferită. Persoanele cu ADHD sunt la fel de complexe și interesante ca oricine altcineva. De fapt, au adesea relații excelente cu ceilalți, datorită capacității lor de a fi atenți.

Cum se manifestă ADHD într-o relație?

Există o mulțime de neînțelegeri și dezinformări despre ADHD în relații.

Unii oameni cred că un adult cu ADHD este mereu activ și nu poate sta locului. În realitate, persoanele cu ADHD pot avea relații sănătoase și satisfăcătoare, la fel ca oricine altcineva.

De asemenea, persoanele cu ADHD pot fi mai predispuse să se simtă copleșite și dezorganizate în relații apropiate cu alte persoane.

Acest lucru le poate îngreuna comunicarea eficientă și construirea încrederii, ceea ce poate duce la probleme în relație.

În plus, deoarece persoanele cu ADHD sunt adesea hipersensibile la schimbare, orice mici schimbări în relație – cum ar fi creșterea conflictului sau a stresului – pot declanșa dificultăți suplimentare.

Cum să vă îmbunătățiți relația?

Cheia pentru a îmbunătăți relația cu o persoană cu ADHD, este comunicarea.

Dacă ambii parteneri sunt deschiși și sinceri în legătură cu simptomele lor, acest lucru îi va ajuta să se înțeleagă mai bine unul pe celălalt.

De asemenea, vor putea să își gestioneze mai bine timpul petrecut împreună, astfel încât amândoi să primească ceea ce au nevoie fără să se simtă copleșiți sau resentimentari.

Împreună, ei pot crea limite în jurul comportamentelor care îi deranjează, sprijinind în același timp nevoile celuilalt cât mai bine posibil.

Cu toate acestea, câteva sfaturi generale care pot fi utile includ:

  • Vorbiți despre ceea ce experimentați amândoi. Poate fi dificil să vorbim deschis despre sentimentele și gândurile noastre atunci când nu știm cum se simte cealaltă persoană. Dar dialogul este esențial atunci când vine vorba de a face față ADHD-ului – discutarea provocărilor noastre ne va ajuta să ne înțelegem mai bine unul pe celălalt și, eventual, să le rezolvăm împreună.
  • Fiți răbdători unul cu celălalt (și cu voi înșivă). Poate dura ceva timp până când fiecare se adaptează la schimbările de rutină sau de comportament legate de ADHD. Nu vă impacientați și nu vă enervați, acordați-vă timp unora altora să recuperați, să învățați noi abilități și să vă dezvoltați în această nouă dinamică.
  • Căutați asistență profesională, dacă este necesar. În timp ce majoritatea problemelor rezolvate în mod obișnuit prin comunicare și colaborare pot fi, în general, gestionate eficient la nivel individual, uneori sunt necesare strategii de tratament mai intensive (în special pentru probleme precum impulsivitatea sau hiperactivitatea, care tind să nu răspundă bine în cadrul autogestionării).

Concluzie

Cuplurile cu ADHD se confruntă cu o mulțime de provocări și probleme care pot duce la destrămarea relației.

Un partener empatic are mai multe șanse să înțeleagă nuanțele din comportamentul partenerului său, echipându-l astfel cu mentalitatea și răbdarea potrivite de care are nevoie pentru a conduce o relație de succes în cazul în care are alături o persoană cu ADHD.

Trebuie să înțeleagă natura afecțiunii partenerului, să lucreze la propriile abilități de comunicare și să stabilească limite pentru a rămâne fericiți pe tot parcursul acestei călătorii.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *