Alexa Daniela Munteanu

Te simți deprimat, anxios sau pur și simplu lipsit de vlagă?

Dacă da, cel mai probabil medicul tău ți-a prescris medicamente antidepresive, precum IMAO.

Inhibitorii de monoaminooxidază (IMAO) sunt medicamente utilizate pentru a trata depresia, anxietatea și multe alte afecțiuni psihice. Deși sunt în general sigure, există câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când le iei.

În acest articol, vom discuta despre riscurile și beneficiile administrării de IMAO, precum și despre tipurile de IMAO disponibile pe piață.

Ce sunt antidepresivele inhibitorii de monoaminooxidază ?

Antidepresivele IMAO sau inhibitorii de monoaminooxidază sunt un tip de medicament care este utilizat pentru a trata depresia.

Acestea acționează prin modificarea modului în care creierul procesează serotonina, un neurotransmițător, mai precis blochează acțiunile enzimelor monoaminoxidază.

Serotonina, dopamina și norepinefrina sunt importante pentru starea de spirit și funcția socială, iar antidepresivele IMAO ajută la îmbunătățirea acestor funcții prin creșterea nivelurilor din creier.

Medicamente antidepresive IMAO

În prezent, medicamentele antidepresive de tip IMAO sunt prescrise dar în situațiile în care antidepresivele inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau alte medicamente nu funcționează.

Astfel, câteva antidepresive IMAO prescrise sunt:

 • Isocarboxazid (Marplan) – efectul se poate vedea după 3 săptămâni de la administrare;
 • Fenelzină (Nardil) – pentru ca tratamentul să funcționeze, pot trece 4 săptămâni până la apariția primelor efecte;
 • Selegilină (Emsam) – pot trece câteva săptămâni până ca beneficiile acestui medicament să poată fi observate;
 • Tranilcipromină (Parnate) – pentru a obține efectele dorite, poate fi necesară o perioadă de până la 3 săptămâni de administrare.

Pentru ce se folosesc antidepresivele IMAO

Antidepresivele IMAO sunt utilizate pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv:

 • tulburarea depresivă majoră
 • tulburarea bipolară
 • tulburările de anxietate
 • tulburarea de stres posttraumatic
 • tulburarea obsesiv-compulsivă
 • fobii și atacurile de panică.

Factori de risc

Există o preocupare tot mai mare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății mintale, conform căreia IMAO ar putea contribui la creșterea riscului de suicid.

IMAO-urile sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata depresia și alte tulburări de anxietate, iar mulți medici consideră că acestea ar trebui să rămână disponibile ca opțiuni de tratament.

Cu toate acestea, studii recente au sugerat că IMAO ar putea, de asemenea, să crească riscul de comportament suicidar.

Aceste studii au constatat că persoanele care au luat antidepresive IMAO au fost de aproximativ două ori mai susceptibile de a încerca tentative de suicid în comparație cu cele care nu au luat niciun medicament care conținea astfel de compuși.

Un alt risc potențial asociat cu administrarea antidepresivelor IMAO include riscul de apariție a maniei sau hipomaniei.

Mulți oameni experimentează forme mai ușoare de episoade maniacale sau depresive în timp ce iau antidepresive, dar acest lucru poate fi periculos dacă duce la manie sau hipomanie în toată regula.

Mania apare atunci când cineva experimentează un nivel ridicat de energie și un nivel de activitate care nu este justificat de situația sau de potențialul biologic terapeutic.

Este adesea însoțită de o inhibiție scăzută (exprimare emoțională reținută), iritabilitate, gânduri rapide, schimbări semnificative în obiceiurile alimentare și cheltuieli excesive. Hipomania este mai puțin severă decât mania și durează de obicei, în medie, două săptămâni.

Efecte secundare?

Există o serie de efecte secundare ale antidepresivelor MAOI ce pot apărea atunci când sunt administrate.

Aceste efecte secundare pot varia de la ușoare la severe și pot afecta orice parte a corpului. Unele simptome comune includ:

 • Simptome frecvente: amețeală, oboseală, greață, somnolență;
 • Simptome secundare pe termen lung: tremor sau tremurături, atacuri de panică sau anxietate intensă, dureri musculare, disfuncție sexuală, creștere în greutate.

Dacă prezenți oricare dintre aceste simptome în timpul administrării antidepresivelor IMAO, asigură-te că vorbești imediat cu medicul tău.

Acesta îți va recomanda probabil să întrerupi medicația și să aștepți până când efectele secundare au dispărut înainte de a reveni la un alt tip tratament.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *