- Toate cele 150 de simptome ale anxietatii - December 19, 2022
- Legătura dintre consumul de cafea la pacienții cu anxietate și depresie - December 19, 2022
- Antidepresive care îți pot crește nivelul de serontonină - November 24, 2022
Antidepresivele se numără printre cele mai frecvent prescrise medicamente din lume, peste 100 de milioane de persoane le folosesc în fiecare an.
Deși antidepresivele sunt în general considerate sigure și eficiente, există încă unele dezbateri cu privire la efectele lor pe termen lung.
În acest articol, analizăm în detaliu efectele pe termen lung ale antidepresivelor și îți vom oferi informații despre cum să renunți la antidepresive.
Tipuri de antidepresive
Medicamentele antidepresive acționează prin schimbarea modului în care creierul tău răspunde la stres sau la emoții negative.
Acestea acționează prin creșterea nivelului de serotonină (un neurotransmițător) din creier, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit și reduce simptomele legate de depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) și victimele traumelor.
Cele mai frecvente medicamente antidepresive prescrise sunt:
1. Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)
Aceste medicamente acționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier.
Ele sunt prescrise de obicei persoanelor cu depresie care nu răspund la alte tratamente sau pentru care alte medicamente nu sunt eficiente.
Antidepresivele ISRS pot crea dependență și pot provoca greață, disfuncții sexuale și creștere în greutate, precum și simptome de depresie.
2. Inhibitori ai recaptării serotoninei și norepinefrinei (IRSN)
Aceste medicamente funcționează în mod similar cu ISRS-urile, dar, de asemenea, cresc activitatea în cadrul celulelor nervoase care eliberează serotonină.
Acest lucru le face mai susceptibile de a trata anumite subgrupuri specifice de depresie decât o fac ISRS -urile tradiționale.
IRSN sunt mai puțin susceptibile de a provoca disfuncții sexuale sau creștere în greutate, deși acestea pot să nu fie la fel de eficiente atunci când tratează cazuri severe, precum depresia majoră.
3. Antidepresive triciclice și tetraciclice
Sunt un tip de antidepresive care acționează asupra serotoninei, norepinefrinei și dopaminei. Acestea acționează prin blocarea recaptării serotoninei, ceea ce duce la o creștere a nivelului de serotonină din creier.
TCA-urile sunt prescrise în mod obișnuit pentru persoanele care nu au reușit mai multe alte tratamente pentru depresie sau care suferă de tulburări de anxietate severe.
Sunt adesea eficiente în ameliorarea simptomelor depresive, deși pot prezentate efecte secundare, precum greață, dureri de cap, amețeli, uscăciune a gurii, disfuncții sexuale, creștere/pierdere în greutate (deși acest lucru tinde să fie mai puțin frecvent decât în cazul ISRS) și acatisia (o senzație de neliniște).
4. Inhibitori de monoaminooxidază (IMAO)
Aceste medicamente inhibă o enzimă numită monoaminooxidază, care ajută la descompunerea neurotransmițătorilor precum dopamina și noradrenalina. Acest lucru duce la creșterea nivelului acestor neurotransmițători în creier.
Antidepresivele IMAO pot fi foarte eficiente în tratarea tulburării depresive majore, dar adesea necesită o monitorizare atentă din cauza potențialelor lor efecte secundare, cum ar fi tensiune arterială ridicată, gânduri suicidare, convulsii etc.
Unele tipuri de antidepresive funcționează cel mai bine ca tratamente pe termen scurt, în timp ce altele pot fi utilizate pe o perioadă mai lungă de timp. Unele medicamente antidepresive sunt, de asemenea, prescrise în combinație cu alte medicamente pentru a ajuta la tratarea unor afecțiuni sau simptome specifice.
Efectele pe termen lung ale antidepresivelor
Se știe că unele antidepresive au efecte pe termen lung, ceea ce înseamnă că acestea pot continua să aibă un impact asupra dispoziției și comportamentului tău chiar și după ce ai încetat să le iei.
Acest lucru poate cauza probleme în mai multe moduri – de la dificultăți în menținerea relațiilor până la dezvoltarea de noi dependențe.
Aceste efecte pot include:
- Modificări ale comportamentului sexual (inclusiv incapacitatea de a obține orgasm);
- Modificări ale greutății (din cauza creșterii apetitului sau a scăderii interesului pentru alimentație);(1)
- Modificări ale tiparelor de somn (din cauza agitației sau insomniei);
- Indiferența față de cei din jur;
- Senzații de dependență;
- O stare permanentă de tristețe și sentimente mai puțin pozitive;
- Riscuri crescute pentru gânduri și acțiuni suicidare.
Pot antidepresivele să nu mai funcționeze după o perioadă?
Este obișnuit ca antidepresivele să-și piardă eficacitatea în timp. Acest lucru se datorează faptului că, în timp, creierul răspunde diferit la medicamentele antidepresive, iar efectele medicamentelor pot să nu mai fie la fel de eficiente.(2)
Unii oameni constată că trebuie să ia antidepresive pentru o perioadă extinsă de timp (de obicei șase luni sau mai mult) pentru a obține același nivel de ameliorare pe care l-au experimentat atunci când le-au luat pentru prima dată.
Alții încetează să mai vadă beneficiile după câteva săptămâni sau luni, chiar dacă continuă să ia medicamentele în mod regulat.
Cum să renunț la antidepresive?
Există o mare confuzie cu privire la efectele pe termen lung ale antidepresivelor și la ceea ce ar trebui să faci dacă ești îngrijorat de acestea.
Unii oameni cred că antidepresivele pot cauza probleme majore de sănătate în viitor, în timp ce alții spun că sunt sigure și eficiente.
Cu toate acestea, există câteva scheme de renunțare la antidepresive.
Vorbește cu cei din jurul tău, explorează diferite opțiuni de tratamente naturale, precum ZenMaster, asigură-te că îți ocupi timpul cu activități recreatoare, fă sport, adoptă o dietă sănătoasă, plină de vitamine, minerale și antioxidanți pentru a susține refacerea stării de spirit.
Sursa:
1. Noordam R, Aarts N, Tiemeier H, Hofman A, Stricker BH, Visser LE. Sex-specific association between antidepressant use and body weight in a population-based study in older adults. J Clin Psychiatry. 2015;76(6):e745-51. doi:10.4088/JCP.13m08896.
2. Targum SD. Identification and treatment of antidepressant tachyphylaxis. Innov Clin Neurosci. 2014;11(3-4):24-28.
No comment yet, add your voice below!