Alexa Daniela Munteanu

Depresia post-partum este o tulburare care poate afecta proaspetele mame după naștere. (1)

Depresia post-partum face ca proaspetelor mame să le fie greu să aibă grijă de copiii lor, să interacționeze cu alte persoane și să se angajeze în activități care le plac. De asemenea, poate face dificilă munca sau socializarea.

Dacă te simți deprimată și simptomele tale cauzează probleme semnificative în viața ta, este important să primești ajutor.

Te invităm să citești acest articol pentru a înțelege mai bine ce este depresia post-partum, care sunt simptomele și cauzele declanșatoare și ce poți face pentru a trece cu bine peste această perioadă.

Ce este depresia post-partum?

Depresia post-partum este un tip de depresie clinică, care apare în urma unei nașteri.

Afectează aproximativ 10-20% dintre femeile care dau naștere primului lor copil și poate fi cauzată de orice, de la schimbări hormonale la lipsa de somn.

Dacă nu este tratată, depresia post-partum poate provoca complicații grave, inclusiv tentative de suicid, auto-vătămare sau abuz de substanțe.

Simptome

Simptomele apar la aproximativ trei luni după naștere și durează între 4 săptămâni și 1 an.

Simptomele pot varia de la tristețe ușoară până la depresie severă și anxietate, inclusiv iritabilitate, insomnie, oboseală, pierderea interesului pentru sex, dificultăți de concentrare, modificări ale apetitului, vinovăție, stimă de sine scăzută și gânduri de a face rău propriei persoane sau celor din jur.

Cauze

Cauzele depresiei post-partum variază de la femeie la femeie. Cu toate acestea, unii dintre cei mai comuni factori care contribuie la apariția depresiei post-partum includ:

  • Factori fizici: schimbări hormonale, sindromul premenstrual, privarea de somn, lipsa de intimitate, abuzul partenerului, naștere traumatică fizic, istoric de abuz sexual în copilărie, antecedente de traume fizice;
  • Factori emoționali: antecedente de depresie în trecut, sprijin social scăzut, lipsa de îngrijire prenatală, sentiment de copleșire și singurătate;

Tratament

Primul pas pentru a trata depresia post-partum este apelarea la un medic specialist. Acesta va face un istoric detaliat al stării de sănătate mintală și fizică, pentru a identifica orice cauze care stau la baza depresiei.

Apoi, medicul poate prescrie antidepresive sau terapie prin discuții. Dacă aceste tratamente nu funcționează, alte opțiuni includ terapia hormonală, remedii naturale, alături de schimbări ale stilului de viață.

1. Medicamente pentru depresia post-partum

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sunt cele mai des prescrise medicamente pentru PPD și acționează prin cresterea nivelului de serotonină din creier.

Acestea sunt de obicei eficiente în reducerea simptomelor în câteva zile de la administrarea lor, insa vin si cu o sumedenie de efecte secundare atat pe termen scurt ,căt si lung.

Noi am scris pe blog, un articol unde dezbatem cele mai bune antidepresive din lume. Dar atenție: acestea se iau doar cu prescripție medicală sub supravegherea unui medic specialist.

2. Terapie hormonală

Funcționează prin restabilirea echilibrului hormonilor din organism, ceea ce ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor depresive.

De obicei, este prescrisă în combinație cu alte terapii, cum ar fi medicamentele antidepresive și consilierea psihologică.

3. Remedii naturale

Există o varietate de remedii și antidepresive naturale fara reteță care pot fi utile pentru depresia post-partum. Unele dintre cele mai comune remedii naturale includ acizii grași omega-3, magneziul și vitamina B6.

Toate aceste substanțe ajută la îmbunătățirea stării de spirit prin creșterea nivelului de serotonină din creier. În plus, ele pot ajuta la ameliorarea simptomelor precum tristețea, oboseala, dificultatea de a dormi și gândurile intruzive.

De asemenea, suplimentele cu oxidul de magneziu pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea calității somnului și la ameliorarea anxietății și a stresului. Acestea acționează prin creșterea fluxului sangvin și îmbunătățirea funcției nervoase.

Suplimentele alimentare naturale, precum ZenMaster, sunt, de asemenea, benefice pentru depresia post-partum, deoarece cresc nivelul de serotonină din creier. Serotonina este responsabilă pentru reglarea stărilor de spirit, a emoțiilor, a apetitului, a somnului și a funcției sexuale.

4. Schimbări ale stilului de viață

Ajută la îmbunătățirea stării de spirit atât la femeile aflate în perioada prenatală, cât și în perioada post-partum. De asemenea, ajută la reducerea nivelului de stres și promovează stima de sine.

Diagnostic

Depresia post-partum poate fi diagnostică în urma unei vizite la medicul specialist. Există mai multe teste psihologice pe care acesta le poate efectua, cele mai frecvent utilizate fiind însă Scala Edinburgh de Depresie Postnatală, Inventarul de Depresie Beck, Scala pentru Screeningul Depresiei Post-partum şi Chestionarul PHQ-9 pentru Evaluarea Depresiei.

Totodată, medicul poate solicita efectuarea unui test de sânge pentru a verifica nivelurile hormonale, înainte de a prescrie un tratament.

Concluzie

Depresia post-partum poate afecta grav capacitatea unei mame de a se îngriji de copilul ei, iar medicamentele pot oferi o ușurare a simptomelor.

Este important să discuți cu medic despre toate simptomele avute, pentru a identifica diferitele opțiuni de tratament.

Trebuie să știi că nu există o soluție universală pentru depresia post-partum – fiecare femeie poate răspunde la tratamente diferite.

Cu toate acestea, unele terapii comune includ sesiuni de consiliere cu un profesionist în domeniul sănătății mintale, medicamente pentru depresie, exerciții de autoîngrijire cum ar fi yoga, schimbări ale stilului de viață sau meditația și grup


Sursa:
1. Meltzer-Brody S. New insights into perinatal depression: pathogenesis and treatment during pregnancy and postpartum. Dialogues Clin Neurosci. 2011;13(1):89-100. doi: 10.31887/DCNS.2011.13.1/smbrody. PMID: 21485749; PMCID: PMC3181972.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *