Alexa Daniela Munteanu

Femeile sunt cele mai predispuse la întâmpinarea problemelor emoționale și psihologice precum stresul constant, anxietate severă și depresia. (1)

De ce sunt femeile principala tinta depresiei?

Cum se manifestă depresia la femei?

Care sunt factorii de risc care influențează apariția depresiei la femei? Despre tratament și alte lucruri interesante vei afla din acest articol!

Ce este depresia?

Depresia este o afecțiune emoțională și psihologică care afectează în ultimul timp tot mai multe persoane. Cea mai mare parte dintre aceste persoane la care depresia își face apariția și se instalează destul de rapid, sunt femeile.

Femeile care suferă de depresie sunt triste constant, chiar și atunci când acest lucru nu este vizibil. Gândurile negative nu le dau pace, iar tristețea le acaparează.

În cazurile în care depresia devine mai profundă și se agravează, pot apărea chiar și gânduri și tentative suicidale, de aceea depresia este o afecțiune care poate dura mulți ani, iar daca nu este tratată poate conduce la alte probleme de sănătate.

Simptomele depresiei la femei

Depresie are mai multe faze, ușoară, moderată și gravă. Primele două faze sunt însoțite de simptome precum; apatia, oboseala constantă, tulburări ale somnului și ale alimentației.

Depresia are însă mai multe ramuri, iar simptomele și felul în care se manifestă diferă de la persoană la persoană.

Iată cele mai frecvente simptome cu care femeile se confruntă atunci când suferă de depresie:

  • Stare de anxietate continuă – Această stare este însoțită de dispoziție tristă, delăsătoare și impresia că este inutilă pentru toți cei din jur, și chiar pentru ea însăși.
  • Pierderea poftei de viață – Femeile care suferă de depresie au tendința de a-și pierde interesul pentru diferite activități pe care am trecut la adorau. Printre lucrurile cele mai des întâlnite pentru care femeile depresive și pierd interesul se numără și sexul.
  • Diferite simptome fizice – Acestea continua să persiste chiar și atunci când este urmat un tratament. Aceste simptome fizice se manifestă prin dureri de cap, tulburări digestive și dureri cronice.
  • Energie vizibil mai scăzuta și oboseală constantă – Această lipsă de energie și oboseală continuă nu trece nici măcar după un somn de câteva ore bune.
  • Factori psihici – Cei mai întâlniți sunt cei care îngreunează concentrarea, amintirea anumitor lucruri și provoacă dificultăți în luarea deciziilor.
  • Stări anxioase constante – Precum neliniștea, iritabilitatea crescută sau plânsul din senin, fără motiv.
  • Tulburări ale somnului – În funcție de caz, femeile care suferă de depresie fie dorm prea mult, fie dorm prea puțin. Tulburările de somn pot aduce cu ele coșmaruri, apnee în somn și multe alte astfel de probleme asociate somnului.
  • Probleme cu apetitul –  Femeile se pot consulta în timpul depresie cu apetit fie scăzut, fie crescut.
  • Gănduri suicidale – De altfel, femeilor depresive le pot apărea chiar și gânduri suicidale, iar în unele cazuri se ajunge chiar la tentative de suicid.

Indiferent cu care dintre aceste simptome ai tu de-a face, trebuie să începi să cauți ajutor și metode de tratament încă de la primele semne ale apariției acestora.

De ce este depresia la femei mai frecventă decât depresia la bărbați?

Pe parcursul vieții, femeile trec printr-o mulțime de schimbări hormonale. Acestea se datorează diferitelor schimbări care au loc în organism, sarcinilor, diferitelor evenimente ce apar.

Diferența apariția depresiei la femei față de cea la bărbați începe să fie resimțită după pubertate și adolescență. (2), (3) După această perioadă femeile sunt mult mai predispuse la stres, anxietate și depresie decât bărbații.

Cele mai frecvente schimbări tipice ale femeilor care declanșează uneori depresia sunt: perioada de pubertate sau cea de adolescență, sarcinile, menopauza, nașterea sau avortul spontan. (4) De altfel, și simptomele aferente menstruației favorizează riscul apariției depresiei la femei.

De altfel, depresia femeilor, față de cea a bărbaților poate apărea mai devreme, poate dura mai mult și este mult mai posibil să reapară. Acest lucru se datorează faptului că femeile sunt mult mai stresate și agitate decât bărbații, își fac mai multe griji și sunt mai sensibile la schimbările sezoniere.

Care sunt factorii care cresc riscul de depresie la femei?

Principalii factori de risc ce cresc șansele depresiei la femei sunt anumite perioade și evenimente din viață prin care majoritatea acestora trec.

Ce mai întâlniți factori sunt: cei de reproducere, genetici sau de altă natură biologică, personali sau psihologici. Femeile care se ocupă singură de copii, fie că sunt monoparentale sau nu, sunt mult mai stresată decât femeile fără copii și cele care sunt ajutate de către partener în creșterea acestora.

Stresul acut resimțit din această cauză declanșează de cele mai multe ori depresia. Depresia poate fi însă declanșată și de alți factori, precum:

  • Factori genetici – Dacă persoane din familia ta o serie de tulburări de dispoziție, și tu ești foarte predispusă la aceste probleme.
  • Te-ai confruntat cu depresie in trecut
  • Pierderea cuiva drag
  • Stresul continuu – Cauzat din diverse motive, precum cel provenit din cauza pierderii locului de muncă, separarea de persoane dragi, divorț etc.
  • Diferite tipuri de abuzuri
  • Administrarea anumitor tipuri de medicamente

Un tip de depresie cu care doar femeile se pot confrunta este depresia postnatală (depresia postpartum). Aceasta poate apărea după nașterea unui copil.

Cum este tratată depresia la femei?

Există numeroase tratamente pentru depresie. Însă primul pas pe care trebuie să-l faci este să conștientizezi că ai o problemă, iar mai apoi, să apelezi la un specialist, pentru ca dupa cum stim, depresia nu se poate vindeca fără tratament.

El îți va recomanda cel mai bun tratament pentru problema ta.

În funcție de stadiul în care se află tulburările tale depresive. Iată tipurile de tratament pentru depresie:

Tratamente Naturiste

Printre acestea se numără antidepresivele naturale din plante, ceaiurile naturale sau alte vitamine.

Aceste tipuri de tratamente pot fi achiziționate în cea mai mare parte de la farmacii sau drogherii, fără a fi nevoie de prescripție medicală.

Psihoterapie

Ajutorul unui specialist te va ajuta extrem de tare. Te va învăța cum să te cunoști mai bine, cum să îți înțelegi propriile gânduri și să ajungi la o stare interioară de liniște și pace.

Antidepresive

Cele mai sigure soluții sunt medicamentele antidepresive sunt uneori destul de puternice. Și pot fi luate doar la recomandarea unui medic.

De altfel, pentru a le achiziționa, ai nevoie de prescripție medicală. Antidepresivele sunt recomandate de către specialiștii în cazurile în care depresia ia amploare, iar psihoterapia și tratamente naturiste nu dau roade.

Mai există o altă categorie de medicamente cu efect antidepresiv fără rețetă medicală.

Indiferent de cât de gravă este depresia ta, nu e niciodată prea târziu să pui piciorul în prag!

Imediat ce ți-ai dat seama că suferi de depresie, ia legătura cu un specialist și începe procedura de tratament.


Sursa:
1. Cyranowski JM, Frank E, Young E, Shear MK. Adolescent onset of the gender difference in lifetime rates of major depression: a theoretical model. Arch Gen Psychiatry. 2000 Jan;57(1):21-7. doi: 10.1001/archpsyc.57.1.21. PMID: 10632229.

2. Patten SB, Wang JL, Williams JV, Currie S, Beck CA, Maxwell CJ, El-Guebaly N. Descriptive epidemiology of major depression in Canada. Can J Psychiatry. 2006 Feb;51(2):84-90. doi: 10.1177/070674370605100204. PMID: 16989107.

3. Whiteford HA, Degenhardt L, Rehm J, Baxter AJ, Ferrari AJ, Erskine HE, Charlson FJ, Norman RE, Flaxman AD, Johns N, Burstein R, Murray CJ, Vos T. Global burden of disease attributable to mental and substance use disorders: findings from the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2013 Nov 9;382(9904):1575-86. doi: 10.1016/S0140-6736(13)61611-6. Epub 2013 Aug 29. PMID: 23993280.

4. Albert PR. Why is depression more prevalent in women?. J Psychiatry Neurosci. 2015;40(4):219-221. doi:10.1503/jpn.150205.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *