Alexa Daniela Munteanu

Depresia la bărbați, față de cea a femeilor, este destul de diferită.

Simptomele, manifestările și durata pe care se întinde nu este deloc asemănătoare. În timp ce femeile se confruntă cu stări de tristețe acută, anxietate, stări de oboseală etc, la bărbați se manifestă cu totul altfel. (1)

Aceștia sunt predispuși să aibă stări de nervozitate ridicată și chiar episoade de violență, manifestându-și prin acest fel durerea din suflet, iar uneori ajung chiar și la consumul de alcool și de substanțe interzise.

De ce depresia la bărbați nu este recunoscută?

În cele mai multe cazuri, bărbații refuză să accepte faptul că o astfel de probleme psihologice și emoționale, de aceea mulți dintre aceștia cred că depresia se poate vindeca și fără tratament, însă adevărul este undeva la mijloc.

Deoarece ei tind să creadă că nu pot avea probleme de acest fel, considerând depresia o slăbiciune, pe care “masculinitatea” din ei nu poate accepta. (2)

Atunci când simptomele depresiei încep să-și facă apariția, unii bărbați încearcă să le ascundă pe cât posibil. Iar atunci când nu mai reușesc, așteaptă ca simptomele să treacă de la sine, lucru care bineînțeles, nu se întâmplă.

Depresia la bărbați afectează dorința și performanța sexuală?

DA!

Depresia la bărbați afectează dorința sexuală și bineînțeles, și performanța. Din cauza gândurilor negative, dorința sexuală și performanța în pat sunt profund afectate.

Unul dintre simptomele depresiei este acela că bărbații își pierd interesul pentru lucrurile care în mod obișnuit le făceau plăcere.

Printre aceste lucruri se numără și pierderea poftei de sex și diminuarea performanțelor sexuale. Aceste lucruri se datorează și faptului că depresia favorizează pierderea libidoului, lipsa energiei și diverse manifestări fizice. (3)

Simptome ale depresiei la bărbați

Lisa de simptome ale depresiei la bărbați este una extrem de lungă, dacă în lista enumerată mai jos găsești mai multe simptome care ți se potrivesc și ție, și pe care le ai frecvent, mai mult ca sigur este o persoană depresivă. Iată simptomele cel mai des întâlnite la bărbații care au depresie:

  • Senzația că este neajutorat – își pierde orice speranță în umanitate și persoanele din jurul său.
  • Lipsa motivației – de a face anumite lucruri, chiar și cele care în urmă cu mai mult timp îi făceau plăcere. De altfel, depresia îi face pe bărbați să nu mai fie în stare nici măcar să-și ducă la bun sfârșit activitățile de zi cu zi, fie ele personale sau profesionale.
  • Stimă de sine scăzută – ce aduce după ea absența gândurilor și planurilor de viitor, dar și dificultăți în a lua decizii singur.
  • Senzația de vinovăție – iritabilitate și dificultate de a comunica cu ceilalți. Evitarea contactului cu familia și apropiații.
  • Probleme cu apetitul– Acesta poate fi scăzut sau crescut, aducând după sine probleme cu greutatea, dar și probleme digestive.
  • Plâns frecvent – intenții și gânduri suicidale.
  • Lipsa libidoului.
  • Consumul excesiv de alcool și alte substanțe interzise.
  • Simptome fizice – Acestea apar atunci când depresia începe să fie mai profundă, cele mai întâlnite manifestări fizice sunt: dureri de cap, amețeli, tremurat, probleme digestive și crampe musculare.

Cum este tratată depresia la bărbați?

În ceea ce privește tratamentul, este asemănător cu cel al femeilor care suferă de depresie. Tratamentul nu se administrează în funcție de gen. Dar în specialist îți poate oferii un diagnostic clar.

Noi îți recomandăm să apelezi la un psiholog sau un medic psihiatru. Pe baza mai multor criterii, specialistul îți va recomanda un tratament potrivit pentru tine, pentru afecțiunea ta și pentru nevoile corpului tău.

Tratamentul poate fi medicamentos sau poate consta în ședințe de psihoterapie. Noi am făcut o listă de cele mai bune antidepresive, care poți să le încerci.

În unele cazuri, specialistul îți poate recomanda chiar o combinație între cele două tipuri de tratamente, în funcție de gravitatea simptomelor. O altă soluție care este la îndemâna oricărui bărbat, sunt medicamentele antidepresive fără rețetă, acesta se pot procura aproape din orice farmaci, sunt naturală și nu au reacții adverse.

Ca bărbat, trebuie să înțelegi că este normal ca uneori să ai perioade mai proaste, și nu trebuie să le reconsider slăbiciuni. Vorbește cu cei din jur despre starea ta și despre felul în care te simți, cei din jur te pot ajuta enorm de mult. Trebuie să știi că este normal să ceri ajutor, nu este absolut nimic rușinos în asta.

Întrebări frecvente:

1. Este depresia frecventă la bărbații în vârstă?

Din păcate da, depresia este mult mai întâlnită la bărbații în vârstă decât la cei mai tineri.

Acest lucru se datorează mai multor factori, precum: singurătatea, anumite frustrări sau întrebat odată cu trecerea anilor, lipsa performanței sexuale și a altor probleme de acest fel.

2. De ce este atât de greu de acceptat depresia la bărbați?

Așa cum am spus la începutul acestui articol, unii bărbați consideră sentimentele de tristețe și apatie cu care se confruntă ca fiind slăbiciuni nedemne de un bărbat.

Alegând astfel să se închidă în ei, să încerce să ignore și să ascundă simptomele depresiei și uneori ajung chiar să se refugieze în alcool și alte substanțe.

3. Care sunt consecințele depresiei netratate la bărbați?

Consecințele atunci când depresia la bărbați nu este tratată sunt extrem de grave, iar uneori pot deveni chiar tragice.

Atunci că nu este tratată corespunzător, depresia nu face altceva decât să se agraveze, iar bărbații reacționează la acest lucru altfel decât femeile, pot deveni alcoolici, dependenți de diferite substanțe periculoase, și pot ajunge să fie chiar și violenți, atât verbal cât și fizic, cu familia și apropiații lor.

În cele din urmă, o depresie care nu este tratată, și care atinge punctul culminant, se poate sfârși cu suicid.

Dacă ești bărbat și suspectezi că suferi de depresie, iar corpul îți transmite semnale frecvente cum că lucrurile nu sunt în regulă, nu ignora aceste semnale! Ia atitudine, cere ajutor și fă primii pași spre vindecare.


Sursa:
1. Cochran, Sam V., and Frederic E. Rabinowitz. “Gender-sensitive recommendations for assessment and treatment of depression in men.” Professional Psychology: Research and Practice 34.2 (2003): 132.

2. Addis ME, Mahalik JR. Men, masculinity, and the contexts of help seeking. Am Psychol. 2003 Jan;58(1):5-14. doi: 10.1037/0003-066x.58.1.5. PMID: 12674814.

3. Ogrodniczuk JS, Oliffe JL. Men and depression. Can Fam Physician. 2011;57(2):153-155.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *