Alexa Daniela Munteanu

Mă număr printre sutele, chiar miile de persoane care s-au confruntat la un moment dat cu anxietatea severă.

Deoarece nu am luat atitudine la timp, lucrurile s-au agravat. Ajunsesem ca la un moment dat să mă confrunt chiar și cu 2-3 atacuri de panică pe zi, a fost o perioadă groaznică!

Atacurile mele de panică reprezentau episoade bruște, uneori chiar violente, de frică intensă și teroare. Cu toate că în jurul meu nu exista nici un factor real care să declanșeze această frică și anxietate intensă, atacurile de panică îmi creeau reacții fizice extrem de deranjante.

Cele mai întâlnite reacții fizice asociate atacurilor de panică pe care le aveam erau transpirație excesivă, tremurat, incoerență în vorbire, dar și în gândire și manifestare, iar uneori ajungem chiar să leșin și să mă detașez de propria persoană.

Atacurile mele de panică se manifestau pe neașteptate, punându-mi astfel bețe în roate în ceea ce privește viața de zi cu zi. Cauzele pentru care se declanșează atacurile de panica sunt diverse, am abordat pe larg acest subiect AICI.

Însă am reușit să înving aceste atacuri de panică chinuitoare.

Iată care au fost cei 6 pași simpli care m-au ajutat să înving atacurile de panică:

1. ZenMaster

După foarte multe încercări eșuate cu diverse pastile și suplimente pentru anxietate, am descoperit medicamentul ZenMaster, de care am fost mai mult decât mulțumită.

Pentru mine, ZenMaster a fost ca un colac de salvare.

Pe lângă faptul că m-a ajutat să înving atacurile de panică, a contribuit și la vindecarea anixetății puternice cu care mă confruntam. Iar pe lângă lucrurile pe care le face pentru a înlătura anxietatea, ZenMaster mi-a adus și alte beneficii, precum: mi-a îmbunătățit performanța cognitivă și activitatea cerebrală, îmi oferea un boost de motivație, mi-a redus pierderile de memorie, mi-a îmbunătățit capacitatea de învățare, dar și pe cea de gestionare a problemelor.

Din perspectiva unei persoane care s-a confruntat o perioadă bună de timp cu anxietatea și atacurile de panică aferente acesteia, recomand ZenMaster cu încredere!

2. Folosește exerciții de respirație

În timpul unui atac de panică, pentru a te calma, este important să te concentrezi pe respirația profundă. Este foarte posibil ca și tu să te confrunți cu hiperventilația atunci când ești luat/ă prin surprindere de un atac de panică, aceasta poate agrava starea de frică extremă în care te aflii.

Dacă te concentrezi pe respirația profundă vei reduce ușor-ușor intensitatea atacului de panică.

3. Conștientizează că ai un atac de panică

În momentul în care atacul de panică se declanșează, este important să realizezi faptul că te confrunți doar cu un atac de panică. De altfel, ține cont de faptul că nu există nici un pericol real în jur, și nu ai de ce să te temi.

Acceptând faptul că este doar un atac de panică și este trecător, vei depăși momentul mult mai repede.

4. Fă o plimbare sau niște exerciții ușoare

Atunci când faci efort fizic, corpul secretă endorfine, ele au rolul de a menține circulația sângelui la un nivel optim. Făcând mișcare îți vei menține o stare generală pozitivă. Poți încerca mersul pe jos, mersul la sală, pilates, înot etc.

Potrivit specialiștilor un regim de trei antrenamente pe săptămână ajută la reducerea tulburărilor de panică. (1)

5. Aplică metoda 5-4-3-2-1

Atunci când trecem printr-un atac de panică, mintea noastră se blochează din cauza pericolului iminent pe care-l simțim. Trebuie să conștientizezi că nu ești în pericol de moarte.

O tehnică excelentă de a face față atacurilor de panică este metoda 5-4-3-2-1.Aceasta constă în a-ți ocupa mintea pentru a nu te mai gândi la factorii care te sperie.

Metoda funcționează astfel: numește 5 lucruri care se află în cameră cu tine sau în jurul tău, numește 4 senzații pe care le simți la momentul respectiv, numește 3 sunete pe care le auzi la momentul acela, numește 2 mirosuri pe care le simți în acel moment și în final, numește o calitate pe care o ai.

Metoda te va distrage de la atacul de panică în sine și te va face să treci mai ușor peste senzația de teamă.

6. Meditația

Și meditația se numără printre metodele preferate de oameni pentru reducerea atacurilor de panică. Poți încerca meditația audio, găsești foarte multe sunete de acest fel pe YouTube.

Atunci când simți că emoțiile negative, de panică, încep să te copleșească, meditația este o tehnică ideală pentru a te liniști. Meditația te va ajuta să te calmezi și să preiei controlul asupra situației.

Studiile au arătat faptul că meditația, ajută în combaterea atacurilor de panică, precum și în reducerea tulburărilor de anxietate și stres.  (2)

Poți să combini toți cei 6 pași, sau îi poți selecta pe cei potriviți pentru tine! Oricare ar fi alegerea ta, cu siguranță vei reuși. Ai încredere în tine!

P.S: ZenMaster a făcut ca restul pașilor să fie mult mai ușor de parcurs pentru mine, mai mult ca sigur va face acest lucru și pentru tine. Încearcă-l și tu și convinge-te!


Sursa:
1. Hovland, A., Nordhus, I., Sjøbø, T., Gjestad, B., Birknes, B., Martinsen, E., . . . Pallesen, S. (2013). Comparing Physical Exercise in Groups to Group Cognitive Behaviour Therapy for the Treatment of Panic Disorder in a Randomized Controlled Trial. Behavioural and Cognitive Psychotherapy, 41(4), 408-432. doi:10.1017/S1352465812000446

2. Kabat-Zinn J, Massion AO, Kristeller J, Peterson LG, Fletcher KE, Pbert L, Lenderking WR, Santorelli SF. Effectiveness of a meditation-based stress reduction program in the treatment of anxiety disorders. Am J Psychiatry. 1992 Jul;149(7):936-43. doi: 10.1176/ajp.149.7.936. PMID: 1609875.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *