Alexa Daniela Munteanu

În mod obișnuit, antidepresivele reprezintă o clasă de medicamente de elecție pentru tratarea și gestionarea depresiei. Totuși, acestea pot fi folosite și drept farmacoterapie pentru alte tulburări medicală, de natură psihologică, cum ar fi: tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de panică și fobia socială, tulburarea generalizată de anxietate, tulburarea de stres post-traumatic și altele.

Tulburările depresive includ depresia majoră unipolară, tulburarea depresivă care se datorează unei afecțiuni medicale, tulburarea depresivă persistentă (distimie), tulburarea disforică apărută în perioada premenstruală. Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai periculoase.

Prevalența tulburării depresive majore pe parcursul vieții variază între 2-21% la nivel mondial. Principalele corelații sociodemografice asociate afecțiunii sunt divorțul și sexul feminin, aspect care susține că femeile sunt mult mai des afectate de această patologie.

Cu tratamentul adecvat, până la 70-80% dintre persoanele afectate pot duce o viață normală, cu reducerea simptomelor afecțiunii. Depresia este o afecțiune deosebit de gravă, fiind una dintre patologiile care frecvent se asociază cu alterarea funcției mentale, contribuind la rate semnificative de morbiditate și de mortalitate în rândul persoanelor afectate. Tratamentul susținut este absolut esențial.

Ce sunt antidepresivele?


Antidepresivele reprezintă o clasă de medicamente sintetice, licențiate în tratamentul diferitelor patologii asociate depresie. Prin mecanisme specifice, administrarea acestora ajută la refacerea echilibrului neurotransmițătorilor cerebrali, reducând simptomele subiacente afecțiunii psihice.

Antidepresivele au fost inventate acum mai bine de 60 de ani. De atunci, cercetătorii au reușit să elaboreze tot mai multe tipuri de antidepresive, menite să trateze atât simptomele unei boli, cât și cauzele acestora. Totuși, mulți specialiști recomandă ca tratamentul depresiei să implice atât farmacoterapie, cât și psihoterapie, ceea ce îmbunătățește prognosticul afecțiunii. 

Care sunt cele mai bune antidepresive din lume


Cu siguranță și tu te-ai întrebat care sunt cele mai bune antidepresive de pe piață. Iată o listă cu tipuri de antidepresive care sunt considerate de cei care le-au încercat cele mai bune și eficiente din lume:

1. Escitalopram

Face parte din lista inhibitorilor selectivi. Escitalopramul acționează asupra sistemului serotoninergic din creier prin creșterea nivelului de serotonină.

Atunci când serotonina are un nivel scăzut în creier, este favorizată apariția și instalarea depresiei. Escitalopramul este folosit și recomandat de către medici persoanelor care suferă de diferite tulburări depresive (episoade de depresie majoră), tulburări de panică (fondate sau nefondate) și diferite tulburări de anxietate.

2. Paroxetina

Acesta face parte tot din clasa inhibitorilor selectivi. La fel ca majoritatea medicamentelor antidepresive, are rolul de a îmbunătății și a aduce la un nivel optim serotonina din creier. Se folosește pentru toate tipurile de tulburări de depresie, mai ales pentru cele care sunt într-o stare destul de avansată.

În plus, este un medicament care este prescris de către medici și pentru persoanele care se confruntă cu diferite tulburări de anxietate.

Nu trebuie să utilizați paroxetina atunci când: sunteți alergic la paroxetină sau oricare dintre ingredientele pe care medicamentul le conține, dacă iei medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază, dacă iei tioridazină sau pimozidă.

3. Xanax

Este un medicament anxiolitic, cu acțiune de scurtă durată. Este printre cele mai utilizate tratamente în lupta cu tulburările depresive și cele anxioase. Este un medicament destul de cunoscut, ce are efect aproape imediat asupra organismului.

La aproximativ 20 de minute după administrare, vei începe să te simți relaxat și puțin somnoros. În funcție de cantitatea pe care ai luat-o, percepția va începe să ți se schimbe. Iar dacă ai luat prea mult, ți se poate încețoșa vederea, îți va fi greu să-ți coordonezi mișcările și poți leșina.

Aceste lucruri se întâmplă din cauza faptului că Xanaxul face în așa fel încât să-ți golească mintea. Mai exact, xanaxul are un efect sedativ asupra organismului.

Potrivit studiilor Xanaxul are cele mai puternice efecte de sevraj în comparație cu celelalte benzodiazepine, provocând uneori chiar și anxietate severă. (1)

4. Diazepam

Diazepamul nu este folosit pentru tratarea depresiei.

Este un medicament prescris persoanelor care suferă de anxietate sau alte probleme precum: insomnii, spasme musculare (precum cele cauzate de spasmicitatea cerebrală), epilepsie, pentru relaxare organismului înaintea unei operații, pentru simptomele aferente întreruperii consumului de alcool.

Nu este recomandat consumul de diazepam dacă ești alergic la diazepam sau la alte componente ale medicamentului, dacă aveți diferite tulburări cauzate de depresie etc.

În concluzie, nu lua niciodată un medicament puternic precum diazepamul, fără să consulți mai întâi un medic. De menționat este faptul că Diazepamul cauzează dependență și are numeroase efecte secundare cum ar fi: somnolență, amețeli, oboseală, vedere încețoșată etc. (2)

5. Prozac

Face parte din categoria medicamentelor reomandate depresiei într-un stadiu avansat, fiind un antidepresiv din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei.

Se administrează pe cale orală și este un tratament excelent pentru persoanele care au gânduri și tentative suicidale. Se recomandă atunci când persoana în cauză suferă de depresie severă, tulburări obsesiv-compulsive, bulimie și atacuri de panică frecvente.

Niciun medicament din lista celor de mai sus nu sunt recomandate copiilor sub 18 ani. Pentru oricare dintre ele nevoie de prescripție medicală.

6. ZenMaster

Un tratament excelent, 100% natural, pentru tratarea depresiei și fără efecte adverse este ZenMaster!

ZenMaster

Este un supliment alimentar, cu ingrediente naturale, ce are o mulțime de beneficii pentru organism. Efectele calmante pe care ZenMaster le are ajută și la menținerea unui somn mai profund.

ZenMaster este destinat înlăturării stărilor de depresie și anxietate. În plus, acesta este recomandat și pentru perioadele intense de muncă sau activitate psihică și efort fizic asociat.

ZenMaster are o mulțime de beneficii. Iată câteva dintre ele:

  • Îmbunătățește performanța cognitivă și activitatea cerebrală;
  • Îți oferă un boost de motivație;
  • Reduce pierderile de memorie;
  • Îmbunătățește capacitatea de învățare și de gestionare a problemelor.

Cum funcționează antidepresivele ? 


Toate antidepresivele funcționează ușor diferit și vizează anumiți neurotransmițători specifici, pentru a modula starea de spirit și comportamentul.

Se crede că toate antidepresivele autorizate în prezent au rolul de a crește nivelul de serotonină și norepinefrină la nivelul fantei sinaptice. Mecanismele de creștere a concentrației acestor neurotransmițători variază, însă principiul este același: medicamentele vizează recaptarea neurotransmițătorilor de către terminațiile nervoase.

Efecte secundare medicamente antidepresive


La fel ca majoritatea medicamentelor, și aceste antidepresive puternice pot avea efecte secundare foarte serioase. (3) Efectele secundare ale antidepresivelor diferă de la caz la caz, însă iată care sunt cele mai întâlnite:

  • Somnolentă – Apare în urma efectului sedativ pe care cea mai mare parte a medicamentelor antidepresive îl au. De altfel, în unele cazuri, antidepresivele pot aduce hipersomnii, insomnii sau alte tulburări ale somnului.
  • Cresterea in greutate – Unele antidepresive pot cauza creșterea ponderală, fiind unul dintre motivele pentru care unele persoane întrerup tratamentul, lucru foarte dăunător! Poți evita însă creșterea în greutate din cauza antidepresivelor dacă urmezi o dietă sănătoasă.
  • Efecte la nivel psihic – Antidepresivele triciclice au cel mai mare efect asupra psihicului, mai ales în ceea ce privește persoanele cu tulburări bipolare. Și mai ales, pot produce episoade maniacale.
  • Probleme cardiovasculare – Este o problemă ce apare mai ales la persoanele tinere, iar atunci când apare, tratamentul cu antidepresive trebuie oprit.
  • Disfuncţie sexuală – Este unul dintre cele mai întâlnite efecte ale tratamentului cu antidepresive, apărând în peste 50% dintre cazuri, motivul fiind “scăderea libidoului”.

Pentru ce fel de afecțiuni se folosesc antidepresivele ?


Antidepresivele sunt medicamente care se prescriu pentru mai multor afecțiuni, cum ar fi:

  • Tulburarea depresivă majoră și alte tipuri de depresie;
  • Tulburarea de anxietate generalizată;
  • Tulburarea de anxietate socială;
  • Tulburarea obsesiv-compulsivă;
  • Tulburarea de stres post-traumatic;
  • Tulburarea de panică;
  • Tulburări alimentare: bulimia nervosa, anorexia nervosa, mâncatul compulsiv;
  • Dureri cronice: fibromialgia, durerea neuropată (neuropatia diabetică), artrita reumatoidă;
  • Tratamentul anumitor adicții: consumul de alcool, tutun, substanțe ilicite;
  • Tratamentul narcolepsiei (tulburare cronică de somn);
  • Tulburare depresivă persistentă (distimie); 
  • Tulburare disforică premenstruală. 

Alternative pentru tratamentul cu antidepresive


Pe lângă medicamentele cu prescripție medicală, care se dovedește a avea eficiență de până 80% în reducerea semnelor bolii și manifestării simptomelor, există și alte alternative viabile pentru tratamentul depresiei. Este important de reținut, totuși, că antidepresivele și psihoterapia reprezintă metodele cel mai intens studiate, despre care se știe că au eficiență sporită în terapia afecțiunii. Iată care sunt alte alternative, în afara celor medicamentoase, pentru tratamentul depresiei și gestionarea acesteia:

Psihoterapie 

Psihoterapia reprezintă una dintre cele mai eficiente alternative de tratament pentru depresie și, de fapt, se consideră că rezultatele acesteia sunt de lungă durată.

Abordând metode terapeutice viabile, în conformitatea experiențelor practice și teoretice, terapeutul elaborează strategii care au drept scop identificare problemelor asociate stării depresive și încercarea de a afla care sunt, de fapt, adevăratele probleme cu care pacientul depresiv se confruntă.

Psihoterapia dispune de o gamă variată de strategii, cum ar fi terapia interpersonală, cea cognitiv-comportamentală sau terapia de expunere, pe lângă altele, care sunt individualizate pentru fiecare caz în parte. 

Vitamine

Consumul de vitamine poate reprezenta o soluție eficientă pentru a gestiona simptomele bolii. Deși nu există studii relevante care asociază consumul de vitamina cu tratarea depresiei, există cazuri izolate în care s-a observat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor asociate.

Așadar, în combinație cu alte practici utile pentru terapia depresiei, vitaminele C, D, B3, B9 și B12, s-au observat că pot îmbunătăți starea de spirit și starea fizică a pacientului cu depresie. Mineralele precum magneziul, zincul, calciul și fierul susțin o dietă alimentară sănătoasă în gestionarea și ameliorarea simptomelor de boală. 

Sport

În timpul practicării exercițiilor fizice, în special a celor de rezistență și anduranță, organismul eliberează dopamină, un neurotransmițător deficitar în starea de boală.

Există mai multe tipuri de studii – atât observaționale, cât și practice – care certifică faptul că pacienții cu depresie care practică mișcare în mod regulat prezintă o îmbunătățire a simptomelor și o eficiență crescută a farmacoterapiei. 

Terapia electroconvulsivantă

Denumită anterior terapia cu electroșocuri, acest tip de terapie acționează prin modificarea, cu ajutorul curentului electric, a biochimiei creierului. Presupune administrarea unui curent asupra creierului, de intensitate scăzută, care duce la o criză convulsivă limitată în timp.

Se recomandă în special la persoanele la care simptomele depresiei nu se îmbunătățesc prin farmacoterapie și la cele care, din motive de sănătate, nu pot lua antidepresive obișnuite sau prezintă un risc mai scăzut de comportament suicidar.

Stimulare magnetică transcraniană 

Reprezintă o alternativă de tratament pentru persoanele cu depresie rezistentă la medicamente sau la care alte alternative de terapie nu funcționează. Procedura are la bază stimularea pe cale electrică a neuronilor cerebrali aflați în anumite regiuni ale creierului cu ajutorul unui dispozitiv special plasat lângă capul pacientului. Se creează un câmp magnetic care produce impulsuri cu intensitate scăzută, de scurtă durată, care stimulează neuronii. 

Depresia este o afecțiune deosebit de serioasă care poate duce la compromiterea vieții sub toate aspectele sale. Drept urmare, ar trebui tratată ca atare, prognosticul acesteia fiind favorabil mai ales atunci când se intervine precoce cu alternative viabile și eficiente de tratament. 


Sursa:
1. Ait-Daoud N, Hamby AS, Sharma S, Blevins D. A Review of Alprazolam Use, Misuse, and Withdrawal. J Addict Med. 2018;12(1):4-10. doi:10.1097/ADM.0000000000000350.

2. Calcaterra NE, Barrow JC. Classics in chemical neuroscience: diazepam (valium). ACS Chem Neurosci. 2014;5(4):253-260. doi:10.1021/cn5000056.

3. Edinoff AN, Nix CA, Hollier J, et al. Benzodiazepines: Uses, Dangers, and Clinical Considerations. Neurol Int. 2021;13(4):594-607. Published 2021 Nov 10. doi:10.3390/neurolint13040059.

1 Comment

  1. Eu aș vria așa antipresante eu biau Velacsină dar după ele sînt indiferentă am o moleșală nici nu pot face nimic nu pot lucra stau acasă dar eu am dor 50 ani.Piciriga


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *