Alexa Daniela Munteanu

Foarte multe persoane consideră stresul și oboseala ca fiind trecătoare. Din păcate nu este deloc așa. Stresul continuu și oboseala constantă afectează calitatea vieții și favorizează apariția diverselor boli.

Foarte puține persoane își dau seama însă de acest lucru. Este recomandat să nu subestimăm efectele stresului și ale oboselii, deoarece bolile care pot apărea din pricina lor sunt ireversibile.

Boli cauzate de stres și oboseală

Apariția diferitelor boli este favorizată în special de alternanța inegală dintre muncă și odihnă. Obișnuim să ne suprasolicităm și nu acordăm suficientă atenție relaxării, care este atât de necesară, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.

Iată care sunt cele mai întâlnite boli cauzate de stres și oboseală:

1. Insomnia

Stresul ne umple mintea de gânduri, uneori chiar inutile, iar aceste gânduri nu ne dau pace, și bineînțeles că va fi o adevărată provocare să adormim.

Deși pare un clișeu, insomnia apare chiar și atunci când suntem mult prea obosiți. Pentru a induce somnul și a avea parte de o noapte odihnitoare, este important să faci câteva lucruri înainte să adormi.

Spre exemplu, nu folosi telefonul sau alte dispozitive digitale cu cel puțin o oră înainte de somn, același lucru este valabil și în ceea ce privește lucrul.

Este recomandat să-ți creezi o rutină relaxantă, care să inducă somnul. Poți încerca lucruri precum meditatul, cititul, masajul etc. Vei observa destul de repede apariția rezultatelor, te vei simți mult mai odihnit/ă. Iar în ceea ce privește stresul, datorită faptului că ai o minte odihnită, va dispărea și el treptat.

Potrivit unor studii, stresul reprezintă 70% din problemele care cauzează insomnia, cu cât ne stresăm mai mult pe parcursul zilei, cu atât devine somnul mai dificil. (1)

2. Tulburări de alimentație

Printre acestea se numără: tulburarea de aport alimentar de tip evitant restrictiv, anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și tulburarea de alimentație compulsivă. Aceste tulburări se pot agrava în timp, avansând până la alterarea integrității fizice și psiho-emoționale.

Există șansa să cazi într-una dintre cele două extreme, să mănânci în cantități exagerate, pe bază de stres, sau să mănânci mult prea puțin spre deloc, tot din cauza stresului.

Ce este de făcut în aceste situații?

În primul rând, trebuie să conștientizezi că ai o problemă, iar mai apoi, să-ți stabilești meniuri și mese echilibrate și sănătoase. Este important să respecți pe cât de mult posibil planul alimentar pe care l-ai stabilit (poți cere ajutorul unui nutriționist în privința aceasta).

3. Depresie și stresul

Stresul este una din cauzele principale care stau la baza depresiei, iar oboseala nu face altceva decât să înrăutățească lucrurile.

Presiunea cauzată de stres, care este accentuată de oboseală, duce la stări de tristețe acută, care de-a lungul timpului, dacă nu sunt tratate, se pot agrava, ajungându-se chiar la tulburări de stres posttraumatic, depresie severă, anxietate severă și chiar suicid.

4. Atacuri de panică

Oboseala acumulată și stresul constant duc la îngrijorare și teamă intensă, care mai apoi provoacă atacuri de panică. Acestea pot fi destul de îngrijorătoare, deoarece te poți simți de parcă pierzi controlul asupra propriei persoane.

Însă reducând stresul și oboseala, atacurile de panică se vor reduce și ele, există șansa să dispară chiar și definitiv.

Potrivit celor de la Harvard/Brown Anxiety Research Program, stresul precum și tulburările de anxietate agravează simptomele cauzate de atacurile de panică.(2)

5. Infecții sistematice sau locale

Cu toții știm deja că stările psihice se reflectă asupra corpului. Stresul și oboseala continuă fac organismul să devină mai sensibil. Iar printre afecțiunile care pot apărea, se numără și infecțiile, atât cele sistemice, cât și cele locale. Ele pot apărea sub o largă varietate de forme.

6. Diabet

Stresul cronic face ca zahărul din sânge să atingă valori mult prea mari și să fie greu de controlat. Stresul accentuat duce la diabet, iar dacă nu sunt luate măsurile necesare la timp, boala poate degenera, ajungându-se la boli cardiace, afecțiuni/boli ale rinichilor, și chiar depresie.

Pentru a evita toate aceste lucruri, zahărul din sânge poate fi controlat dacă stresul este redus.

7. Probleme cardiace

Bolile cardiovasculare sunt foarte diverse, iar unul dintre cele mai întâlnite motive care duc la astfel de afecțiuni este stresul. Stresul eliberează hormoni de stres, care cresc cantitatea de colesterol eliberată de organism.

Iar atunci când sistemul nervos este excitat, tensiunea arterială crește. Aceste lucruri, declanșate în mod repetat, duc la apariția problemelor cu inima, respectiv a bolilor cardiovasculare.

8. Cancer

În ceea ce privește apariția cancerului, stresul pe termen lung poate fi unul dintre factorii care cauzează apariția acestuia. Însă lucrul acesta nu este încă concret.

Stresul face ca sistemul imunitar să se degradeze, iar un sistem imunitar ineficient dereglează mijloacele imunitare de apărare. Celulele canceroase sunt capabile să se multiplice doar atunci când sistemul imunitar se comportă defectuos.

Conform unui studiu, riscul de formare al cancerului este mai crescut în rândul pacienților care suferă de anxietate, stres sau depresie. (3)

Tratament Naturist

Vitaminele, mineralele cat și alte tratamente naturiste pentru stres puternic si oboseală, sunt importante pentru multe aspecte ale sănătății, inclusiv sănătatea mentală și emoțională. Nutrienții specifici numiți antioxidanți, cum ar fi vitamina A, C, E și seleniul, pot ajuta la combaterea problemelor enumerate mai sus.

ZenMaster 

ZenMaster este un medicament excepțional, destinat înlăturării stărilor de depresie și anxietate. În plus, acesta este recomandat și pentru perioadele intense de muncă sau activitate psihică și efort fizic asociat.

ZenMaster are o mulțime de beneficii. Iată câteva dintre ele:

  • Îmbunătățește performanța cognitivă și activitatea cerebrală;
  • Îți oferă un boost de motivație;
  • Reduce pierderile de memorie;
  • Îmbunătățește capacitatea de învățare și de gestionare a problemelor.

Sursa:
1. Kalmbach DA, Anderson JR, Drake CL. The impact of stress on sleep: Pathogenic sleep reactivity as a vulnerability to insomnia and circadian disorders. J Sleep Res. 2018;27(6):e12710. doi:10.1111/jsr.12710

2. Moitra E, Dyck I, Beard C, et al. Impact of stressful life events on the course of panic disorder in adults. J Affect Disord. 2011;134(1-3):373-376. doi:10.1016/j.jad.2011.05.029

3. Shen CC, Hu YW, Hu LY, et al. The risk of cancer in patients with generalized anxiety disorder: a nationwide population-based study. PLoS One. 2013;8(2):e57399. doi:10.1371/journal.pone.0057399

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *