- Alternative de tratament pentru tulburarea de stres post-traumatic - August 22, 2023
- Toate cele 150 de simptome ale anxietatii - December 19, 2022
- Legătura dintre consumul de cafea la pacienții cu anxietate și depresie - December 19, 2022
Atacurile de panică sunt definite ca frică intensă, asociată cu teama de moarte sau de nebunie.
În medie, un atac de panică durează aproximativ 10 minute, în care simptomele se intensifică, urmând ca apoi să se diminueze treptat.
Din păcate, atacurile de panică pot apărea în orice moment al zilei sau al nopții indiferent de ce se întâmplă, chiar și atunci când dormi.
Atacurile de panică pe timpul nopții se pot declanșa fără absolut niciun factor în jur care să determine asta, trezindu-te din somn, și atunci trebuie să știi ce să faci când ai un atac de panică, pentru a gestiona problema mai ușor.
Simptomele atacurilor de panică în somn
Atacurile de panică sunt o tulburare a anxietății, așadar, dacă te confrunți cu anxietate avansată, este foarte posibil să te confrunți și cu atacuri de panică în somn.
Iată care sunt simptomele pe care le poți întâlni atunci când te confrunți cu un atac de panică în somn: transpirație, frisoane, bătăi al inimii accelerate, senzație de sufocare, dificultăți respiratorii, trezire bruscă din somn cu palpitații, durere în piept, senzații de furnicături și amorțeală, impresia că te deconectezi de la realitate și de la propria persoană.
Pentru a fi sigur că un atac de panică trebuie să experimentezi măcar patru simptome din cele enumerate mai sus.
Cauzele atacurilor de panică în somn
Nu s-a descoperit însă o cauza exactă a atacurilor de panică în somn. Însă există câțiva factori cunoscuți care favorizează apariția unui atac de panică, precum:
- Genetica. Dacă ai sau ai avut membri ai familiei care s-au confruntat cu atacuri de panică sau încă se confruntă, este foarte posibil ca tu să fi preluat acest lucru de la ei.
- Evenimente din viață. În funcție de cum percepem aceste evenimente, și de intensitatea lor, ele pot determina apariția atacurilor de panică pe timpul nopții. Evenimentele precum: vorbitul în public, anumite temeri, pierderea locului de muncă etc. sunt uneori cauzele apariției atacurilor de panică nocturne.
- Diverse tulburări precum anxietatea și depresia. În cele mai multe cazuri, anxietatea stă la baza declanșării atacurilor de panică.
- Chimia creierului sau tipologia de personalitate. Reacțiile chimice care au loc în creier sunt uneori foarte greu de explicat, unele atacuri de panică se datorează acestor lucruri care se petrec în capul nostru. De altfel, și tiparul de personalitate în care ne încadrăm are un aport considerabil asupra atacurilor de panică și a desfășurării acestora.
Tratament pentru atacuri de panică în somn
Primul pas pe care trebuie să îl faci dacă vrei să scapi de atacurile de panică este să iei câteva măsuri în ceea ce privește stilul tău de viață.
Redu pe cât posibil sau chiar renunță la cofeină, nicotină și alcool, adoptă o dietă corespunzătoare și un stil de viață sănătos, de altfel, fă sport zilnic.
Cele mai întâlnite tratamente pentru atacurile de panică în somn sunt antidepresivele, tratamentele naturiste și psihoterapia.
1. Antidepresivele
Aceste medicamente antidepresive pentru atacuri de panică, prin combinația lor de ingrediente induc o stare de liniște și pace asupra întregului corp, reducând anxietatea, depresia și simptomele acestora.
Cele mai potrivite antidepresive sunt inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) și inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei (SNRI).
Potrivit unui studiu antidepresivele folosite in tratarea atacurilor de panică au mai multe efecte secundare decât benefice, acestea de cele mai multe ori afectează eficacitatea tratamentului. (1)
2. Tratamentele naturiste
Pentru a alege un medicament naturist potrivit pentru tine, este de ajuns să ceri ajutorul unui farmacist. Acesta îți va recomanda cu siguranță cea mai bună variantă.
O variantă de tratament naturistă este și ZenMaster. Un medicament excelent în ceea ce privește combaterea anxietății și atacurilor de panică. ZenMaster îți ajută atât organismul, cat și psihicul atunci când se luptă cu atacurile de panică, dar și cu alți factor stresanți.
O mulțime de persoane au folosit ZenMaster și au ajuns chiar să se vindece de tulburările anxioase care le tot dădeau bătăi de cap. În plus, nu ai nevoie de prescripția medicală pentru ZenMaster!
3. Psihoterapia
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este una dintre cele mai utilizate proceduri în rândul pacienților care au atacuri de panică.
Aceasta constă în două etape, prima este terapia cognitivă, etapă în care persoanele sunt ajutate să-și identifice și să elimine cauzele emoționale care le generează atacurile de panică constante.
În ceea ce privește a doua etapă, terapia de expunere, pacienții sunt puși față în față cu lucrurile care reprezintă cauzele temerilor și fricilor lor, și bineînțeles, sunt încurajați să le înfrunte, făcând lucrurile pe care de obicei le evitau.
Un studiu realizat în Suedia, arată faptul ca psihoterapia ajută la combaterea atacurilor de panică, mai mult decât atât efectele tratamentului rezistă chiar și până la 2 ani. (2)
Când să consulți un medic?
Poți consulta un medic specialist pentru atacuri de panică, incă de la primele simptome. Mai ales dacă atacurile de panică nu sunt atât de grave, să consulți un medic te va scăpa de agravarea acestor tulburări anxioase.
Un specialist te va ajuta să-ți dezvolți un plan de tratament și să te ții de el.
Nu ezita să ceri ajutor! De asemenea, este important să știi că trebuie să fii foarte sincer cu medicul la care apelezi, pentru a-ți oferi un diagnostic clar și un tratament potrivit, acesta trebuie să știi toate detaliile de care are nevoie.
Sursa:
1. Shankman SA, Gorka SM, Katz AC, Klein DN, Markowitz JC, Arnow BA, Manber R, Rothbaum BO, Thase ME, Schatzberg AF, Keller MB, Trivedi MH, Kocsis JH. Side Effects to Antidepressant Treatment in Patients With Depression and Comorbid Panic Disorder. J Clin Psychiatry. 2017 Apr;78(4):433-440. doi: 10.4088/JCP.15m10370. PMID: 28068460.
2. Martin Svensson, Thomas Nilsson, Sean Perrin, Håkan Johansson, Gardar Viborg, Fredrik Falkenström, Rolf Sandell. The Effect of Patient’s Choice of Cognitive Behavioural or Psychodynamic Therapy on Outcomes for Panic Disorder: A Doubly Randomised Controlled Preference Trial. Psychotherapy and Psychosomatics, 2020; 1 DOI: 10.1159/000511469.
No comment yet, add your voice below!