Alexa Daniela Munteanu

Iarna este o perioadă dificilă a anului pentru mulți oameni. Oamenii tind să devină mai sensibili, iar zilele mai scurte și temperaturile mai scăzute pot duce la sentimente de tristețe și energie scăzută.

Astfel apare o afecțiune cunoscută sub numele de astenia de iarnă. Acest lucru se poate datora atât unei combinații de factori de mediu, cât și fiziologiei proprii a persoanei. Astenia de iarnă afectează un număr mare de persoane în timpul lunilor de iarnă, fiind cauzată de lipsa de activitate.

Ce este astenia de iarnă și de ce apare?

Ce simptome manifestă și cum o poți trata?

În cele ce urmează, îți vom expune toate informațiile de care ai nevoie pentru a combate astenia de iarnă.

Ce este astenia de iarnă?

Astenia de iarnă este o afecțiune pe care mulți oameni o resimt în timpul lunilor mai reci.

Se caracterizează prin dureri musculare și oboseală, în special la nivelul extremităților (mâini, picioare, degete) și chiar mobilitate redusă. Principala cauză a asteniei de iarnă este expunerea la temperaturi scăzute și lipsa mișcării. Slăbiciunea musculară contribuie, de asemenea, la apariția acesteia.

Există diferite opțiuni de tratament pentru astenia de iarnă, dar suplimentele alimentare, odihna și exercițiile fizice sunt de obicei suficiente pentru a ameliora simptomele. Dușurile calde pot fi, de asemenea, utile, dacă suferi de dureri musculare extreme. Dacă simptomele persistă în ciuda adoptării acestor măsuri, solicită asistență medicală.

Simptome

Astenia de iarnă afectează mușchii și articulațiile din corp în timpul vremii reci. Simptomele asteniei de iarnă pot include:

  • dureri musculare, în special la nivelul gâtului, spatelui și picioarelor;
  • dureri articulare, în special în picioare și mâini;
  • dificultate în a dormi din cauza tensiunii musculare sau a spasmelor musculare;
  • confuzie mentală sau iritabilitate, stres, depresie, anxietate.

Tratament

Nu există o cauză definitivă pentru astenia de iarnă, dar se pare că aceasta este declanșată de diverși factori, inclusiv zile mai scurte, stresul, nivelurile scăzute de energie, alegerile alimentare greșite (în special consumul ridicat de zahăr) și expunerea redusă la lumina soarelui.

Tratamentul implică, de obicei, corectarea oricăror cauze care stau la baza simptomelor, precum suplimente alimentare, psihoterapie și furnizarea de căldură suplimentară, dacă este necesar. De asemenea, pot fi prescrise inclusiv diverse medicamente, în funcție de gravitatea simptomelor.

1. ZenMaster

Starea de astenie de iarnă este un rezultat al schimbărilor de sezon. Lipsa luminii solare și vremea rece îngreunează producția de vitamina D, care este esențială pentru sănătatea oaselor, de către organism. În această perioadă, se recomandă administrarea suplimentelor alimentare, pentru întărirea organismului.

ZenMaster este un supliment alimentar, produs 100% natural, care te va ajuta în cazul asteniei de iarnă. Conține lăptișor de matcă, acizi grași Omega 3, vitamina C, complex de vitamina B, precum și acid folic și biotină, compuși esențiali pentru ca organismul să funcționeze în parametrii optimi în perioada rece.

Complexul de vitamina B oferit de ZenMaster contine vitamina B1, B2, B3, B5, B6 si B12 – nutrienti care au la baza numeroase studii care demonstreaza beneficiile acestora impotriva depresiei. (1)

2. Psihoterapia

PsihoTerapia este o metodă de tratament care te poate ajuta să combați astenia de iarnă prin învățarea unor modalități sănătoase de a face față tristeții, în special prin acceptarea sentimentelor de tristețe și gestionarea lor.

De asemenea, prin psihoterapie, vei putea să identifici și să schimbi gândurile și comportamentele nesănătoase, să gestionezi stresul, să îți îmbunătățești sănătatea fizică și să adopți comportamente sănătoase.

3. Terapia cu lumina

Potrivit unor studii terapia cu lumină este unul dintre tratamentele eficiente pentru astenia de iarnă, lumina fiind principală sursă pentru starea de bine și buna dispoziție, crescând nivelul de serotonină. (2)

Funcționează în doar câteva zile de la începerea tratamentului și este eficientă în ameliorarea simptomelor de melancolie, depresie, tristețe.

Prevenție

Simptomele asteniei de iarnă includ scăderea performanțelor fizice, tulburări de somn, concentrare slabă și chiar greață. Toate acestea se întâmplă pentru că organismul își pierde capacitatea de a produce niveluri adecvate de energie necesară în timpul iernilor aspre.

Încearcă câteva remedii naturale, cum ar fi suplimentele alimentare sau ceaiul de ghimbir, modificarea stilului de viață, plimbări în aer liber, pentru a te asigura că rămâi energic pe tot parcursul zilei.

De asemenea, poți consulta un profesionist din domeniul sănătății dacă simți că sănătatea ta este afectată de astenia de iarnă.

Când să vezi un doctor?

Simptomele asteniei de iarnă pot varia în funcție de circumstanțele individuale ale fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome, cel mai bine este să consulți un medic:

  • oboseală sau slăbiciune musculară;
  • dureri de cap persistente
  • dificultăți de respirație;
  • dureri în piept;
  • dificultăți de respirație;
  • ritm cardiac crescut.

Astenia de iarnă este o afecțiune care poate afecta toți oamenii, indiferent de vârstă. Persoanele cu afecțiuni de sănătate existente ar trebui să fie mai vigilente în ceea ce privește gestionarea simptomelor atunci când temperatura scade.

Unele modificări ale stilului de viață, cum ar fi evitarea stresului și ajustarea obiceiurilor alimentare, pot ajuta, de asemenea, la menținerea la distanță a acestor simptome.

Deoarece știm cu toții cât de important este să ne menținem în formă, nu uita să încorporezi exercițiile fizice în stilul tău de viață în acest sezon, alături de suplimente naturale alimentare și metode de tratament moderne pentru a face trece cu bine peste astenia de iarnă.


Sursa:
1. Mikkelsen K, Stojanovska L, Apostolopoulos V. The Effects of Vitamin B in Depression. Curr Med Chem. 2016;23(38):4317-4337. doi: 10.2174/0929867323666160920110810. PMID: 27655070.

2. Virk G, Reeves G, Rosenthal NE, Sher L, Postolache TT. Short exposure to light treatment improves depression scores in patients with seasonal affective disorder: A brief report. Int J Disabil Hum Dev. 2009;8(3):283-286. doi:10.1901/jaba.2009.8-283

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *