- Alternative de tratament pentru tulburarea de stres post-traumatic - August 22, 2023
- Toate cele 150 de simptome ale anxietatii - December 19, 2022
- Legătura dintre consumul de cafea la pacienții cu anxietate și depresie - December 19, 2022
Cu toții ne dorim să atingem performanța în diferite domenii de activitate. Acest lucru ne satisface adeseori diferite nevoi, precum nevoia de validare, de a avea o stimă de sine înaltă și atragerea unei imagini de sine excepțională.
Cu toții râvnim la o imagine de succes, mai ales că în prezent, asociem acest lucru cu acceptarea socială, cu poziții profesionale mai bune și mai ales, cu putere.
Această dorință a atingerii performanței, poate dezvolta adesea o tulburare a anxietății, anxietatea de performanță.
Ce este anxietatea de performanță?
Anxietatea de performanță reprezintă una dintre tulburările anxietății. Aceasta este percepută diferit în funcție de persoană, poate fi considerată o stare de spirit, o tulburare de dispoziție sau o modalitate de manifestare a stresului.
Persoanele care suferă de acest tip de anxietate, își fac întotdeauna griji că vor eșua înainte de a începe măcar se rezolve lucrul pe care trebuie să-l facă.
Ei asociază acest posibil eșec ca o viitoare umilire și respingere din partea societății. Acest lucru împiedică persoanele care se confruntă cu anxietatea de performanță să fac anumite sarcini sau chiar acțiuni zilnice, îngreunându-le viața.
Simptomele anxietății de performanță
Simptomele sunt destul de variate, ele diferă de la individ la individ. Unele persoane pot avea simptome minime, în timp ce altele pot ajunge până la simptome extreme precum atacuri de panică sau leșin.
Anxietatea de performanță are simptome precum:
- Tensiune musculară
- Inhibiție motorie
- Palpitații în stare de repaus
- Senzații de leșin
- Transpirație excesivă
- Roșeață sau paloare
- Uscăciunea gurii
- Senzație de gol în stomac
- Grețuri
- Nevoia frecventă de a urina.
Persoanele care se confruntă cu această tulburare, sunt constant neliniștite, și nu au încredere în propriile abilități de a face față anumitor situații. Ele devin extrem de vigilente, crescând astfel nivelul de stres.
Tipuri de anxietate de performanță:
Anxietate de performanță se manifestă prin frica de eșec. Însă domeniile de activitate în care persoanele pot dezvolta această tulburare a anxietății diferă de la caz la caz.
Iată care sunt tipurile anxietatii de performanță:
Anxietatea legată de performanțele sexuale
Această ramură a anxietății de performanță se manifestă la ambele sexe, dar în special la bărbați. Cauzele sunt diverse, precum: persoanele se tem că nu vor reuși să-și satisfacă partenerul, au o părere negativă despre aspectul lor sau există probleme în cuplu.
Bărbații își fac griji legate de mărimea penisului, sau legate de timpul de ejaculare. Femeile în schimb, au temeri privind neputința de a ajunge la orgasm sau de faptul că nu se pot bucura de experiența sexuală.
Anxietate de performanță sexuală cauzeaza cele mai frecvente disfuncții sexuale, conform unui studiu aceasta afecteaza 25% dintre barbati si contribuie la ejacularea precoce. Tot specialist spun ca numeroase medicamente au fost dovedite ca fiind daunatoare, avand ca efect reacti sexuale adverse.(1)
Anxietatea legată de performanțele sportive
Sportivii care se confruntă cu anxietatea de performanță, se poartă exemplar la antrenamente, însă la concursuri sunt copleșiți de emoții și nu mai dau același randament.
Sportivii sunt extrem de stresați, își fac griji exagerate cu privire la competiția în care se află, acest lucru făcându-i să nu mai fi atât de concentrați la concurs și de cele mai multe ori, pierd.
Anxietatea legată de performanța profesională
În ceea ce privește partea profesională, persoanele care se confruntă cu anxietatea de performanță profesională întâmpină dificultăți atunci când trebuie să participe la ședințe, să coordoneze echipe sau chiar să discute cu diferite persoane.
De cele mai multe ori persoanele care suferă de anxietate de performanță profesională, sunt atât de îngrijorate cu privire la lucrurile pe care le au de făcut, și cred cu tărie că vor eșua în aceste lucruri, încât nici măcar nu mai încearcă să le facă.
Aceștia sunt îngrijorați și sunt supuși unui continuu stres. Stresul acesta se reflectă într-un mod negativ în viața profesională, aducând consecințe grave, precum pierderea locului de muncă.
Potrivit unui studiu – 155 de muzicieni profesioniști au completat un chestionar de auto-raportare privind anxietatea de performanță. 91 din cei 155 au declarat faptul că sau confruntat cu o forma de anxietatea suficient de puternica încât aceasta să le afecteze viața profesională/personală. Rezultatele indică faptul că APP este o problemă profesională semnificativă.(2)
Anxietatea legată de teste/examene
În zilele noastre, performanțele pe care le obținem la diverse teste și examene ne determină uneori viața și felul în care trăim. Acest lucru face unii oameni să manifeste anxietate față de teste și examene.
Anxietatea de performanță la teste și interviuri poate afecta grav felul în care candidatul se prezintă, iar din pricina emoțiilor, acesta să nu se poată desfășura așa cum trebuie, nu poate să-și arate adevăratele calități, la potențialul lor maxim, și bineînțeles că va avea rezultate slabe la teste sau examene și va fi refuzat la interviuri.
Emoțiile din timpul unui test sau examen îl pot face pe candidat să uite lucrurile pe care le-a învățat, iar în cazul unui interviu, candidatul se poate bâlbâi sau chiar spune lucruri irelevante în locuri celor ce contează cu adevărat, fiind astfel respins.
Aceste tipuri ale anxietății de performanță sunt generate de o serie de trăsături de personalitate, precum:
- Lipsa încrederii în propriile puteri;
- Îngrijorări în legătură cu propria capacitate de a reuși;
- Frici precum: pierderea stimei de sine în caz de eșec, pierderea stimei de sine din partea celorlalți, pierderea diferitelor oportunități și multe alte posibile consecințe asociate eșecului.
Diagnostic pentru anxietatea de performanță
Anxietate de performanță poate apărea uneori și din cauza unui nivel ridicat de perfecționism al unei persoane.
Însă atunci când acesta atinge cote extreme, este necesar consultul unui specialist, acesta este cel mai în măsură să dea un diagnostic acestei tulburări. Mai ales că, în unele cazuri nivelul ridicat de perfecționism se află într-un raport direct proporțional cu severitatea anumitor tulburări psihice.
Cum să previi anxietatea de performanță
Poate că în prezent nu te confrunți încă cu această tulburare, însă ești o persoană perfecționistă și îți este teamă ca nu cumva să dezvolți și tu această tulburare a anxietății. Nu este cazul să te panichezi, prin câțiva pași simpli poți preveni anxietatea de performanță.
Iată care sunt aceștia:
- Definește conceptul de succes pentru tine;
- Schimbă-ți modul de gândire;
- Definește conceptul de eșec pentru tine;
- Înfruntă-ți temerile.
Tratament pentru anxietatea de performanță
Dacă anxietate de performanță nu este tratată la momentul potrivit, aceasta se poate transforma într-o tulburare de anxietate generală.
Dacă și tu te-ai regăsit în cele spuse mai sus, și ai constatat că suferi de această tulburare a anxietății, este momentul să iei atitudine și să începi un tratament. Anxietatea de performanță poate fi tratată prin două metode: medicamentație sau psihoterapie.
Psihoterapia
Cu ajutorul unui psihoterapeut, starea ta se va îmbunătății considerabil, vei avea o mai bună părere despre tine și despre ceea ce poți, vei fi mai ambițios iar lucrurile pe care până acum îți era atât de groază să le faci din cauza eșecului, vor deveni acțiuni normale, care ți se vor părea chiar simple.
Medicamentația
În urma unui consult al unui medic specialist, acesta îți poate recomanda un anumit tip de medicamentație, potrivit pentru tine și nevoile tale.
Medicamentația se administrează atunci când anxietatea de performanță este într-o stare extrem de avansată, sau atunci când psihoterapia nu funcționează.
Zen Master
Noi recomandăm ZenMaster! Un produs excelent, care este destinat înlăturării stărilor de depresie și anxietate. În plus, acesta este recomandat și pentru perioadele intense de muncă sau activitate psihică și efort fizic asociat.
ZenMaster are o mulțime de beneficii. Iată câteva dintre ele:
- Îmbunătățește performanța cognitivă și activitatea cerebrală;
- Îți oferă un boost de motivație;
- Reduce pierderile de memorie;
- Îmbunătățește capacitatea de învățare și de gestionare a problemelor.
Sursa:
1. Pyke RE. Sexual Performance Anxiety. Sex Med Rev. 2020 Apr;8(2):183-190. doi: 10.1016/j.sxmr.2019.07.001. Epub 2019 Aug 22. PMID: 31447414.
2. Van Kemenade JF, van Son MJ, van Heesch NC. Performance anxiety among professional musicians in symphonic orchestras: a self-report study. Psychol Rep. 1995 Oct;77(2):555-62. doi: 10.2466/pr0.1995.77.2.555. PMID: 8559881.
No comment yet, add your voice below!