Alexa Daniela Munteanu

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) sunt unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente din lume.

Aceștia sunt utilizați pentru a trata o varietate de tulburări de sănătate mintală, inclusiv anxietatea, depresia și tulburarea de stres posttraumatic.

Ce sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, ce tratează, care sunt efectele secundare și cum poți scăpa stările de depresie în mod natural, îți vom explica în acest articol.

Ce sunt Inhibatorii selectivi ai recapătrii serontoniei?

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) sunt un tip de medicamente antidepresive care afectează modul în care creierul procesează serotonina.

Serotonina este o substanță chimică responsabilă de transmiterea semnalelor între diferite părți ale creierului, iar SSRI acționează prin creșterea cantității de serotonină în sinapsele în care sunt trimise aceste semnale.

Acest lucru ajută la ameliorarea unor simptome precum depresia, anxietatea și tulburările de panică.

Cu toate acestea, există unele efecte secundare asociate cu SSRI, în special disfuncții sexuale.

La ce ajută antidepresivele SSRI ?

SSRI pot fi utilizate pentru a trata o serie de simptome legate de depresie, cum ar fi:

1. Tulburare obsesiv-compulsivă

Este o afecțiune mentală care afectează modul în care oamenii gândesc, simt și acționează. Se caracterizează prin obsesii recurente sau gânduri nedorite care sunt resimțite ca fiind intruzive și greu de înlăturat, și comportamente repetitive sau ritualuri (compulsii), care ajută la reducerea anxietății cauzate de obsesii.

Aceste gânduri, obsesii sau comportamente pot provoca suferință sau neplăceri persoanelor cu tulburare obsesiv-compulsivă au niveluri anormal de ridicate de anxietate și stres, ceea ce poate duce la o concentrare intensă asupra gândurilor sau comportamentelor repetitive.

SSRI-urile pot ajuta la reducerea acestei concentrări prin reducerea nivelului de anxietate și stres care o determină.

2. Depresie

Este o afecțiune emoțională și mentală care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Aceste tulburări de depresie, se caracterizează prin îngrijorare și tensiune intense, cronice, care nu dispar nici măcar atunci când persoana încearcă să se relaxeze și să se calmeze.

Poate fi extrem de perturbatoare, cauzând probleme cu activitățile vieții de zi cu zi, cum ar fi munca, școala sau relațiile.

Medicamentele SSRI acționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier, ceea ce poate ameliora simptome precum atacurile de panică, gândurile obsesive și îngrijorarea excesivă.

3. Tulburare de panică

Se caracterizează prin episoade repetate de frică intensă și dificultăți de respirație, care pot fi declanșate de o serie de lucruri (de la stres neașteptat la situații neobișnuite).

Multe persoane cu tulburare de panică consideră că este dificil să funcționeze în timpul unui episod, deoarece senzațiile provocate de atac devin atât de copleșitoare.

În aceste situații, SSRI cresc nivelul de serotonină din creier. Acest lucru poate duce la modificări ale comportamentului și ale reglării emoționale – două componente cheie ale tulburării de panică.

4. Bulimie

Este o tulburare de alimentație caracterizată prin episoade necontrolate de supraalimentare. Adesea este urmată de eliminarea bolului alimentar prin metode precum vărsăturile sau utilizarea laxativelor.

Utilizarea SSRI poate duce uneori la creșterea apetitului și la creșterea în greutate. Acest lucru se datorează faptului că medicamentele SSRI interferează cu modul în care organismul procesează alimentele.

5. Depresie bipolară

Este o afecțiune psihică ce se caracterizează prin schimbări bruște de ale dispoziției și comportamentului. SSRI s-au dovedit a fi mai eficiente decât placebo în ameliorarea simptomelor de tulburare bipolară și a episoadelor depresive majore.

Pot contribui la reducerea anxietății și la îmbunătățirea funcționării sociale, pot îmbunătăți flexibilitatea mentală ─ permițând persoanelor cu tulburare bipolară să se adapteze mai bine la schimbările din mediul lor sau la schimbările de dispoziție.

6. Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

PTSD este o este o tulburare psihiatrică ce apare în urma unor situații traumatizante, șocante sau periculoase.

SSRI pot fi, de asemenea, utile pentru persoanele care suferă de PTSD, deoarece pot crește nivelul de serotonină din creier și pot ajuta la reducerea simptomelor asociate cu această afecțiune.

7. Tulburare premenstruală

Este o formă severă de sindrom premestural, caracterizată prin dureri severe de burtă, modificări ale dispoziției, supărare, anxietate, dureri de cap sau probleme cu somnul.

Atunci când SSRI sunt administrate în timpul sindromului premenstrual, acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor precum anxietatea, depresia, gândurile rapide, iritabilitatea și durerea.

8. Anxietate

Tulburările de anxietate reprezintă o reacție la stres descrisă prin frică moderată sau severă și sentimente de neliniște.

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei acționează prin creșterea cantității de serotonină din creier, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor asociate cu aceste afecțiuni.

Lista de medicamente SSRI

Există mai multe tipuri diferite de SSRI disponibile pe piață în prezent, fiecare cu propriul set de beneficii și dezavantaje. Cele mai comune SSRI disponibile sunt:

  • Setralina (Zoloft)
  • Fluoxetina (Prozac)
  • Citalopram (Cipramil)
  • Escitalopram (Cipralex)
  • Paroxetina (Seroxat)
  • Fluvoxamina (Fevarin)

Efecte Secundare

Cu toate efectele pozitive în tratarea depresiei, stresului și anxietății, inhibatorii selectivi ai recapătrii serontoniei au propriile riscuri și efecte secundare. Cele mai frecvente efecte secundare ale SSRI și ce trebuie să faci dacă le ai:

  • Greață și vărsături: Acesta este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare și, de obicei, dispare după ce medicamentele sunt ajustate sau întrerupte.(1) Dacă greața și vărsăturile continuă chiar și după ajustarea sau oprirea completă a medicamentelor, adresează-te medicului d pentru o evaluare suplimentară.
  • Somnolență: Medicamentele din familia SSRI provoacă adesea somnolență, mai ales atunci când nu sunt luate în mod regulat.(2) Asigură-te că lași să treacă suficient timp între doze pentru a evita amețeala sau somnolența. (3) Consumă multe lichide pentru a rămâne hidratat și în această perioadă!
  • Creștere în greutate: Multe persoane care iau Sertralină și Paroxetină constată că iau în greutate în timp.(4)(5) Acest lucru se datorează faptului că aceste medicamente cresc nivelul poftei de mâncare. Deși există riscul de a pierde în greutate, acest lucru este adesea întâlnit în cazul tratamentului cu Fluvoxamină. (6)
  • Episoade psihotice: Unele persoane care iau antidepresive dezvoltă simptome psihotice (cum ar fi iluzii, halucinații), care pot fi foarte periculoase. Dacă începi să te confrunți cu gânduri ciudate sau schimbări de comportament în timp ce iei medicamente antidepresive, vorbește imediat cu medicul specialist.

În plus, unii pacienți pot dezvolta dureri de cap/migrene, disfuncții sexuale, precum și interacțiuni grave cu alte medicamente pe care le iau zilnic.

Așadar, este important să discuți cu medicul tău înainte de a începe orice terapie medicamentoasă.

Vrei să scapi de stările de depresie și stres? Încearcă Zen Master!

Depresia și stresul sunt probleme comune și pot fi greu de depășit.

Din fericire, există o soluție – Zen Master. ZenMaster este o soluție 100% naturală, fără efecte secundare, care te va ajuta să îți controlezi emoțiile, ceea ce, la rândul lor, vor reduce simptomele depresiei și ale stresului.

Acest supliment natural conține un mix de ingrediente, precum Ginkgo Biloba, Panax Ginseng, Bacopa, Laptișor de Matcă, omega 3, vitamina C, complex de vitamine B, dar și acid folic și biotină.

Tot acest mix de vitamine și minerale te vor ajuta la reducere stresului și anxietății, combaterea stărilor depresive care îți afectează viața de zi cu zi, având efecte sesizabile după primele zile de administrare.

De asemenea, în perioadele cu depresie și stres, corpul are nevoie de mult mai multă odihnă. ZenMaster acționează și pe această parte, îmbunătățind calitatea somnului, crește rezistența fizică și mentală și îmbunătățește memoria și concentrarea.

Există studii care susțin administrarea de suplimente naturale, suplimente care s-au dovedit a fi eficiente în reducerea depresiei și a nivelului de stres. ZenMaster acționează prin creșterea nivelului de serotonină sau noradrenalină din organism. Serotonina ajută la reglarea emoțiilor, în timp ce norepinefrina ajută la îmbunătățirea funcției cognitive și a concentrării.

Dacă ești în căutarea unei modalități sănătoase de a ameliora simptomele depresiei sau pe cele de stres, merită să încerci și opțiuni de tratament naturale, diferite de cele convenționale. S-ar putea să funcționeze mai bine decât orice altceva ai încercat până acum.


Sursa:
1. Haddad P. The SSRI discontinuation syndrome. J Psychopharmacol. 1998;12(3):305-13. doi: 10.1177/026988119801200311. PMID: 10958258.
2. Goldstein BJ, Goodnick PJ. Selective serotonin reuptake inhibitors in the treatment of affective disorders–III. Tolerability, safety and pharmacoeconomics. J Psychopharmacol. 1998;12(3 Suppl B):S55-87. doi: 10.1177/0269881198012003041. PMID: 9808079.
3. Winokur A, Lexon N, Allen K, and et al. Sertraline administered for 8 weeks to depressed patients did not alter sleep architecture: a preliminary report. In: New Research Program and Abstracts of the 147th Annual Meeting of the American Psychiatric Association; May 24, 1994; Philadelphia, Pa. Abstract. NR212. 110.
4. Sussman N, Ginsberg D. Rethinking side effects of the selective serotonin reuptake inhibitors: sexual dysfunction and weight gain. Psychiatr Ann. 1998;28:89–97.
5. De Wilde J, Spiers R, Mertens C, Bartholomé F, Schotte G, Leyman S. A double-blind, comparative, multicentre study comparing paroxetine with fluoxetine in depressed patients. Acta Psychiatr Scand. 1993 Feb;87(2):141-5. doi: 10.1111/j.1600-0447.1993.tb03345.x. PMID: 8447241.
6. Ferguson JM, Feighner JP. Fluoxetine-induced weight loss in overweight non-depressed humans. Int J Obes. 1987;11 Suppl 3:163-70. PMID: 3501992.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *