Alexa Daniela Munteanu

Atacurile de panică sunt episoade bruște de frică ce se manifestă datorită anxietății.

În ceea ce privește tratamentul acestor atacuri de panică, există foarte multe variante.

Pe lângă ajutorul diferitelor tipuri de medici, meditație sau sport, pentru tratarea atacurilor de panică poți apela chiar și la antidepresive.

Poate ți se va părea puțin ciudat, ce legătură au antidepresivele cu atacurile de panică?

E bine, antidepresivele vor acționa direct la rădăcină atacurilor de panică, anxietatea. Făcând acest lucru, antidepresivele înlătură sursa de unde provin accesele bruște de frică.

Ce sunt antidepresivele și cum funcționează ?

Principalul scop al antidepresivelor este acela de a trata depresia, însă sunt folosite și în alte scopuri precum cel despre care discutăm acum.

Antidepresivele acționează asupra substanței numite serotonină, care se regăsește în creier. Serotonina este responsabilă de starea de bine pe care o avem.

Antidepresivele sunt destinate persoanelor care suferă de depresie sau anxietate, acestea reduc simptomele asociate celor două afecțiuni.

Și cel mai important, aceste medicamente îți oferă o stare generală pozitivă. Pur și simplu te fac să te simți liniștit și împăcat cu tine însuți și cu diferitele situații, exact așa cum sunt ele.

Există însă mai multe tipuri de antidepresive, este important să te informezi despre fiecare în parte, ca mai apoi să alegi tipul de medicament antidepresiv potrivit pentru tine și pentru nevoile organismului tău.

Cu toate acestea, un lucru este cert și anume faptul că toate tipurile de antidepresive au numeroase reacții adverse, potrivit studiilor acestea pot cauza chiar și sângerări gastrointestinale. (1)

Tipuri de antidepresive

Există trei categorii principale de antidepresive: inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), antidepresive triciclice și inhibitorii de monoaminoxidază.

Iată în ce constă fiecare tip de antidepresive:

1. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)

În primul rând, acești inhibitori tratează depresia și anxietatea. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei au un impact major asupra realizării echilibrului la nivel neuronal.

Prin felul în care acționează, acești inhibitori produc o stare de bine, atât psihic cât și fizică. Cu toate că în ceea ce privește atacurile de panică inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei au efecte remarcabile, în unele cazuri se poate întâmpla să apară reacții secundare.

Cele mai întâlnite efecte secundare ale inhibitorilor de acest fel sunt: erupțiile cutanate, scăderea în greutate, durerile de cap, amețeala, uscăciunea gurii etc.

Conform studiilor clinice tratamentul cu inhibitori poate cauza și disfuncții sexuale, această reacție adversă poate fi întâlnită atât la bărbați cât și la femei. (2)

2. Antidepresivele triciclice (ATC)

Acest fel de antidepresive sunt destul de vechi pe piață, fiind produse acum mult timp. Sunt o metodă destul de învechită.

Cu toate astea, în unele cazuri au efecte pozitive în ceea ce privește tratarea depresiei și anxietății, și bineînțeles a efectelor secundare precum atacurile de panică.

Însă, în foarte multe cazuri produc efecte secundare negative variate, precum: scăderea în greutate, greață, insomniile, constipație, transpirație, vedere încețoșată etc.

Cercetătorii susțin că aceste simptome sunt semnificativ mai dese la acest tip de antidepresive (ATC) decât la ISRS. (3)

3. Inhibitorii monoaminoxidazei (I.M.A.O.)

Acest tip de antidepresive este unul destul de puternic. În ceea ce privește tratarea depresiei și anxietății și simptomelor aferente acestora, în special atacurile de panică, inhibitorii de monoaminooxidază își fac treaba.

Însă urmările pe care acesta acestea le pot provoca sunt destul de puternice și grave, unul dintre aceste efecte secundare destul de des întâlnită este accidentul vascular cerebral.

Specialiști țin să menționeze faptul că acest tip de antidepresive trebuie întrerupt cu cel puțin 10 zile înainte de o posibilă intervenție chirurgicală care necesită anestezie generală, pentru a preveni orice interacțiune medicamentoasă, ce poate duce la reacții adverse grave sau fatale. (4)

Efectele secundare ale medicamentelor antidepresive

Pe lângă efectele secundare diverse pe care medicamentele antidepresive le pot provoca, și pe care le vom enumera mai jos, antidepresivele pot crea dependență.

În foarte multe cazuri, persoanele care încep să ia antidepresive nu vor să mai renunțe la ele, nici măcar atunci când doctorul le spune că tratamentul trebuie să se sfârșească.

Motivul pentru care unii oameni nu mai vor să renunțe la pastilele antidepresive, este starea de bine pe care acestea le-o oferă. Alte persoane ajung chiar să ceară mai multe antidepresive decât au nevoie cu adevărat, motivul lor este acela că au impresia că nu-și pot reveni cu adevărat, acest motiv fiind provocat de euforie.

Iată care sunt cele mai des întâlnite secundare ale antidepresivelor:

 • Tulburări ale somnului
 • Greață
 • Risc de accident vascular cerebral
 • Apatie
 • Confuzie
 • Dureri de cap, lipsa empatiei
 • Apariția disfuncțiilor sexuale
 • Apariția halucinatiilor și pierderea contactului cu realitatea
 • Poftă de mâncare exagerată
 • Oboseala
 • Erupțiile cutanate
 • Uscăciunea gurii etc.

Contraindicații

Este important să respecți cu strictețe tratamentul pe care medicului specialist ți le oferă.

De altfel trebuie să știi că dacă tratamentul cu antidepresive avut o durată mai scurtă de șase săptămâni, este puțin probabil ca efectele secundare grave să apară.

Pentru a evita simptomele ce te fac să te simți de parcă ești dependent de antidepresive, medicul care se ocupă de tine îți va indica oprirea graduală a tratamentului, în niciun caz ceea bruscă. Această întrerupere graduală durează de obicei patru săptămâni.

Nu lua niciodată decizii singur în ceea ce privește administrarea tratamentului. Nu este indicat să oprești tu tratamentul, chiar dacă ți se ameliorează simptomele.

Când observi că încep să apară efecte adverse, anunțați medicul! Acesta va știi mai bine ce ai de făcut, iar dacă este nevoie, el poate prescrie chiar și înlocuirea scheme terapeutice cu alt timp de medicament anti depresiv.

ZenMaster

Noi am dezvoltat ZenMaster, un medicament excepțional, destinat înlăturării stărilor de depresie și anxietate. În plus, acesta este recomandat și pentru perioadele intense de muncă sau activitate psihică și efort fizic asociat.

ZenMaster are o mulțime de beneficii. Iată câteva dintre ele:

 • Îmbunătățește performanța cognitivă și activitatea cerebrală;
 • Îți oferă un boost de motivație;
 • Reduce pierderile de memorie;

Sursa:
1. Coupland, C., Hill, T., Morriss, R. et al. Antidepressant use and risk of adverse outcomes in people aged 20–64 years: cohort study using a primary care database. BMC Med 16, 36 (2018).

2. Ferguson JM. SSRI Antidepressant Medications: Adverse Effects and Tolerability. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2001;3(1):22-27. doi:10.4088/pcc.v03n0105

3. Trindade E, Menon D, Topfer LA, et al. Adverse effects associated with selective serotonin reuptake inhibitors and tricyclic antidepressants: a meta-analysis. 1998. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-.

4. Saraghi M, Golden LR, Hersh EV. Anesthetic Considerations for Patients on Antidepressant Therapy-Part I. Anesth Prog. 2017 Winter;64(4):253-261.
Saraghi M, Golden L, Hersh EV. Anesthetic Considerations for Patients on Antidepressant Therapy – Part II. Anesth Prog. 2018 Spring;65(1):60-65.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *