Alexa Daniela Munteanu

V-ați simțit vreodată deprimați, pierduți în gândurile voastre și incapabili să vă reveniți?

Acestea ar putea fi simptome ale deficienței de serotonină, o afecțiune care devine tot mai frecventă pe măsură ce oamenii devin mai stresați și sunt mai sedentari.

Din fericire, există tratamente disponibile care pot îmbunătăți nivelul de serotonină, iar unele antidepresive sunt concepute special pentru a trata deficitul de serotonină.

În acest articol, discutăm despre diferitele tipuri de antidepresive cu serotonină și despre utilizarea lor în cazul deficienței de serotonină.

Ce este serotonina și cum funcționează?

Serotonina este un neurotransmițător care ajută la reglarea stării de spirit, a somnului, a apetitului și a funcției cognitive. Serotonina este produsă în principal în intestine, într-o proporție de până la 90% și abia 10% în creier.

La nivelul creierului, serotonina este produsă din L-triptofan – un aminoacid care se găsește în alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea și ouăle. Este apoi transportată în tot corpul, unde își face magia.

Serotonina poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit prin creșterea sentimentelor de plăcere și fericire. În plus, s-a demonstrat că serotonina joacă un rol în reglarea nivelului de anxietate, promovând relaxarea și reducând simptomele de stres.

Nivelurile scăzute de serotonină au fost legate de o varietate de probleme de sănătate mintală, inclusiv depresia, tulburările de anxietate și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).

Unii oameni iau antidepresive concepute pentru a crește nivelul de serotonină pentru a trata aceste afecțiuni.

5 Antidepresive care stimulează creșterea serontoniei

Există o serie de medicamente antidepresive care pot stimula creșterea serotoniei.

Aceste medicamente acționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit și poate ameliora simptomele depresiei.

Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul tău despre orice efecte secundare potențiale înainte de a începe terapia.

1. Zenmaster

Un supliment alimentar, produs din ingrediente naturale, inclusiv ginko biloba, panax ginseng, omega 3 și vitamine, ce acționează prin combaterea stărilor depresive, crește rezistența psihică, ajută la îmbunătățirea somnului, dar și a memoriei și a concentrării.

Funcționează întocmai ca și antitepresivele cu prescripție medicală, ajutând la creșterea nivelului de serotonină din creier, însă într-un mod mai natural, fără efecte secundare.

2. Inhibitori ai recaptării serotoninei-noradrenalinei (IRSN)

Acționează prin blocarea celulelor nervoase de la absorbția serotoninei în loc să permită reciclarea acesteia în fluxul sangvin. Acest lucru are ca rezultat creșterea nivelului de serotonină disponibil în creier.

IRSN sunt adesea prescriși în scopuri de tratament legate de anxietate sau TOC.

3. Triptani

Acționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier.

Acest lucru poate îmbunătăți starea de spirit, ameliorează simptomele asociate cu depresia și tulburările de anxietate și ajută la îmbunătățirea calității somnului.

4. Antidepresive triciclice

Sunt o clasă de medicamente antidepresive care acționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier.

S-au dovedit a fi mai eficiente decât antidepresivele tradiționale în ameliorarea simptomelor precum depresia, anxietatea și atacurile de panică.

5. Inhibitori de monoaminooxidază (IMAO)

Impiedică enzimele numite monoaminoxidaze să descompună dopamina, norepinefrina și epinefrina. Administrarea IMAO crește concentrațiile acestor substanțe în interiorul celulelor nervoase.

Alte metode de a crește serontonina

Pe lângă tratamentele enumerate, există o varietate de alte metode care pot fi folosite pentru a crește serotonina, inclusiv modificări ale dietei și ale stilului de viață, suplimente și terapii.

În primul rând, asigură-te că faci suficiente exerciții fizice – activitatea fizică eliberează substanțe chimice naturale numite endorfine care ajută la ameliorarea durerilor de cap cauzate de tensiune, îmbunătățesc schimbările de dispoziție, stimulează nivelul de energie și promovează relaxarea.

De asemenea, exercițiile fizice ajută la reglarea ritmului nostru circadian prin eliberarea de hormoni naturali precum serotonina.

Există multe alimente care au fost legate în mod tradițional de creșterea producției de serotonină, inclusiv anumite tipuri de cereale (cum ar fi quinoa), nuci, fructe, legume, leguminoase (fasole și mazăre), uleiuri de pește, pudră de cacao, ierburi precum ceaiul de lavandă.

Pentru a obține cele mai multe beneficii de pe urma schimbărilor alimentare pentru creșterea nivelului de serotonină, este important să te concentrezi pe varietate.

Folosește suplimente naturale care s-au dovedit a crește nivelul de serotonină, cum ar fi cele cu vitamine sau lavandă ori ginseng.

Încorporează tehnici de ameliorare a stresului în rutina zilnică, cum ar fi yoga sau meditația.

Dormi suficient – cercetările au arătat că persoanele care dorm cele șapte ore de somn recomandate pe noapte au niveluri mai ridicate de serotonină.

Serotonina joacă un rol crucial în sănătatea noastră mentală și în satisfacția generală față de viață. Așadar, urmează sfaturile noastre pentru a-ți îmbunătăți nivelul de serotonină și pentru a evita stările depresive și cele conexe unui nivel minim de serotonină în creier.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *